Een mooi en verfijnd dessert, deze rozen pannacotta met gesuikerde rozenblaadjes. Perfect als afsluiter van een romantisch (Valentijns-) diner of voor moeder- of vaderdag? In ieder geval scoor je hier punten mee!
Rozenwater
De smaak van rozen is in dit gerecht subtiel en dat moet ook, rozensmaak gaat snel overheersen. Ik gebruik 1 theelepel rozenwater in dit recept. Proef vooral zelf, door bijvoorbeeld eerst een halve theelepel toe te voegen. En voeg dan gerust meer of minder toe. Omdat ik witte gesuikerde rozenblaadjes had, besloot ik de pannacotta roze te kleuren voor het contrast. Je kunt natuurlijk ook roze rozenblaadjes gebruiken en de pannacotta wit houden.
Gesuikerde rozenblaadjes maken
Voor het maken van gesuikerde rozenblaadjes heb je onbespoten rozen nodig. Wellicht mag je bij iemand 1 of 2 rozen uit de tuin knippen? Daaraan heb je namelijk meer dan genoeg, er zitten heel wat losse blaadjes op één roos. Haal ze voorzichtig één voor één af. Klop in een schaaltje een eiwit los (niet stijf!). Doe in een ander schaaltje fijne kristalsuiker. Bestrijk een blaadje met een kwastje aan de voor- en achterzijde met het eiwit en haal vervolgens door de suiker. Ik heb ze vervolgens 2-3 uur gedroogd in mijn droogoven op 30 graden. Maar je kunt ze ook op een plaat met bakpapier 24 uur aan de lucht laten drogen.
Rozen pannacotta
Rozen pannacotta
Wat heb je nodig:
- Siliconenvorm of schaaltjes
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 2 blaadjes gelatine
- 35 gram suiker
- 1 theelepel rozenwater
- paar druppels voedingskleurstof roze of rood
- gesuikerde rozenblaadjes optioneel
- gedroogde rozenknopjes optioneel
Aan de slag!
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een schaal met koud water.
- Verwarm de slagroom met de suiker net tegen de kook aan totdat de suiker is opgelost. Voeg er het rozenwater en eventueel de kleurstof aan toe.
- Knijp de gelatine blaadjes uit en laat - van het vuur af - oplossen in de room.
- Doe de pannacotta in de vormpjes (of schaaltjes) en laat eerst buiten de koelkast en daarna in de koelkast 2-3 uur afkoelen en opstijven.
- Stort de pannacotta en decoreer met de gesuikerde rozenblaadjes en eventueel de verkruimelde gedroogde rozenknopjes.