De Horecava, ofwel de Horeca vakbeurs in de RAI. Ik heb er altijd al een keer naar toe gewild. Maar alleen toegankelijk voor mensen werkzaam in de horeca. Dit jaar mocht ik echter – met perskaart en al! – op uitnodiging van een pr-bureau op ‘safari’ langs food innovaties. Thema van dit jaar is ‘Proef de toekomst’. Proef je met me mee?
Horecava
Ruim op tijd meldde ik me bij de entree voor registratie. Om er vervolgens nog bijna een half uur over te doen om de mediaroom in hal 1 te bereiken. Want wat een mensen, de Kalverstraat op zaterdag is er niets bij. Ik was vooraf al een beetje gewaarschuwd: de Horecava is net de huishoudbeurs voor vrouwen en mannen. Heel veel mensen dus. Die er – zo lijkt het tenminste – vooral zijn om zoveel mogelijk (gratis) te eten en te drinken.
Noviteiten
De noviteiten stonden dit jaar voornamelijk in het teken van ‘digitaal’ of ‘no waste’. Van ovens die je aanstuurt via wifi tot wijn proeven met een virtual reality bril op. En van kroketten van onbeminde noordzeevis tot bier van regenwater.
Leventi oven wifi (Levens Cooking & Baking Systems B.V.)
Vooralsnog alleen beschikbaar voor de horeca maar behoorlijk revolutionair. Vanaf je smartphone of tablet kun je eenvoudig – waar ook ter wereld – alle ovens in je restaurants monitoren en regelen. Van recepten tot onderhoud en van verbruikskosten tot rapportages. De slowbaked kabeljauw die we proefde smaakte in ieder geval fantastisch!
Virtual reality wijn proeven
Wijn drinken is een belevenis. Ooit eens een wijn meegenomen uit je favoriete vakantieland om er achter te komen dat die thuis toch een stuk minder lekker smaakte? Precies dat. Wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen ontwikkelde in samenwerking met het Spaanse wijnhuis Bodegas Vicente Gandia een nieuwe manier van wijnbeleving.
Met een Virtual Reality bril op neem je een kijkje in de wijngaarden en krijg je een rondleiding door de kelders onder leiding van de eigenaar, terwijl je zijn wijnen proeft.
Zelf bier tappen aan de Walking eBar
Een interactieve mobiele selfservice bar, ideaal voor festivals. Laad een speciale betaalpas op en tap de rest van de avond je eigen bier dmv contactloos betalen en tappen.
Innovation Award
Ieder jaar wordt op de Horecava de Innovation Award uitgereikt. Winnaar dit jaar is ‘Hemelswater’, een biertje gemaakt van regenwater. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met lokale heftige regenbuien. De stad kan al dit water vaak niet aan. Hemelswater oogst dit water, filtert het en maakt er bier van.
Opvallende producten
Nog wat producten die mij opvielen die middag:
Catch of the day kroket (North sea Chefs)
Voor een betere toekomst voor de visserij moeten we leren eten wat de visser vangt. De onbeminde Noordzeevis wordt verwerkt in een heerlijke kroket.
Berkensap (Treelife)
Berkensap?? Treelife tapt het natuurlijke berkenwater af van bomen zonder deze te schaden. Een lekker drankje dat het goed doet in cocktails of puur met een schijfje citroen en een takje munt.
Flying flavours kroketten (Wereldkeuken De Indische B.V.)
Flying flavours kroketten zijn geinspireerd op authentieke recepten uit verschillende delen van de wereld. Wat dacht je van een Indische rendang, Surinaamse kerrie massala of Thaise rode curry kroket? Een lekkere kruidige smaakbeleving.
Pieperbier (InStock)
Nog meer no waste: Pieperbier is lokaal gebrouwen bier gemaakt van geredde aardappels die anders verspild zouden zijn. Jaarlijks worden er minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild. Die drinken we liever op toch?
Ik moet zeggen dat ik flink grieperig was, en mij voornamelijk irriteerde aan de grote groepen (drinkende) bezoekers. Mijn beeld van de Horecava is daarom niet helemaal representatief. Volgend jaar een nieuwe kans?
Ben jij weleens op de Horecava geweest? En wat vond jij ervan?
Ik was er dit jaar ook voor het eerst. Overweldigend groot en druk inderdaad. Wel ontzettend leuk om rond te struinen, maar als je grieperig bent lijkt het me niet ideaal … inmiddels weer opgeknapt hoop ik?
Gelukkig weer helemaal opgeknapt, dank je! Maar duurde wel een week. Volgend jaar ga ik gewoon in de herkansing hopelijk.
Ik ben er ook nog nooit geweest Anne-Marie! Balen dat je grieperig was. Virtual wijn proeven lijkt me echt zo grappig 🙂
Ja was zeker balen. Volgend jaar beter!