Vroeger op school vond er nooit wat aan: geschiedenis. Maar tegenwoordig is het mijn favoriete hobby. Ik duik graag in de geschiedenis van producten en merken. En ben inmiddels behoorlijk nostalgisch aangelegd. Niet omdat ik denk dat vroeger alles beter was, maar de verhalen over het ontstaan van een merk, een traditie of een product, die wil ik graag vertellen! Inmiddels staat mijn blog aardig vol met zulke verhalen. Van persoonlijke interviews (de serie nostalgie en eten) tot het verhaal achter de namen van beroemde gerechten. En ik heb heel wat merken en producten in de schijnwerpers gezet. Hieronder een overzicht van alle geschiedenisverhalen op mijn blog. Want ik hartje geschiedenis!♥ Dit zijn alle geschiedenisverhalen op mijn blog.
Geschiedenisverhalen op mijn blog
Trends in eten en drinken
Wat aten en dronken wij in de afgelopen decennia? Hoe zag de warme maaltijd eruit, wat kreeg je op een verjaardag, waar gingen we uit eten en wat waren de noviteiten? Dit waren de trends in eten en drinken van..
Dagelijks leven in de jaren…
Omdat de serie over eten en drinken zo’n succes is, heb ik een nieuwe reeks gemaakt over de afgelopen decennia, met dit keer een bredere blik op het dagelijks leven. Van mode en make-up tot wonen en technologie.
- dagelijks leven in de jaren 70
- dagelijks leven in de jaren 80
- dagelijks leven in de jaren 90 (volgt)
- Dingen van vroeger (die mijn kind niet meer zal kennen)
Nostalgie en eten
In de rubriek Nostalgie en eten liet ik in 2016 en 2017 twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept:
- Bonapetit
- Culi Sandra
- Duizend en 1 dag
- Easydailyfood
- Eef kookt zo
- Eefjes keuken
- Ellouisa Cooking
- ElsaRblog
- Fit met Lien
- Foodaholic
- Gereons keuken thuis
- Great Little Kitchen
- Handmade Helen
- Ikook.nu
- IndoRotterdammert
- Knoeien met Inge
- Lekker eten met Marlon
- Mama met een blog
- Mara tegendraads
- Marjolein Dop
- Mijn mama (Wini Schuster)
- My happy kitchen
- Oh my dish
- Out mijn keuken
- Slowfoody
- Smaakspionnen
- Talk nomz to me
De geschiedenis van beroemde gerechten
Hoe komt de pizza margherita eigenlijk aan haar naam? En komt de hamburger echt uit Hamburg? Waarom heet een gebakken ei een uitsmijter en wie was Bloody Mary? Dit zijn de verhalen achter de namen van beroemde gerechten.
- #1 Peche Melba en Melba Toast
- #2 Pizza Margherita en carpaccio
- #3 Sachertorte en tarte tatin
- #4 Nachos en sandwich
- #5 beef Wellington en tournedos Rossini
- #6 Eton mess en pavlova
- #7 Waldorf salade en Caesar Salad
- #8 Crêpes Suzette en Dame Blanche
- #9 Bloody Mary en Bellini
- #10 huzarensalade en Boeuf Stroganoff
- #11 hamburger en hot dog
- #12 Irish coffee en Earl Grey thee
- #13 Madeleine en tompouce
- #14 mayonaise en ketchup
- #15 bearnaise saus en Hollandaise saus
- #16 uitsmijter en eggs Benedict
- #17 bechamelsaus en barbecue
- #18 cordon blue en Wiener schnitzel
- #19 club sandwich en Charlotte russe
- #20 mojito, Cuba libre en screwdriver
- #21 pindakaas en picknick
- #22 chimichurri en paella
- #23 cappuccino en cocktail
- #24 hutspot en slavink
- #25 croissant en stokbrood
- #26 beschuit en vlaai
- #27 oesters en lekkerbekje
- #28 oliebol en champagne
- #29 au bain marie en wecken
- #30 fondue en gourmet
- #31 pannenkoeken en poffertjes
- #32 milkshake en meringue
- #33 insalata caprese en spaghetti alla carbonara
- #34 roomijs en suikerspin
- #35 Pepermunt en linzertorte
- #36 Nutella en Worchestershiresaus
- #37 M&M’s en Turks Fruit
- #38 Haagse hopjes en winegums
- #39 Maggi en Red Bull
- #40 Jodenkoek, moorkop en negerzoen
- #41 Noga en Mars
- #42 Wentelteefjes en pesto
- #43 Koffie en thee
- #44 Hagelslag en muisjes
- #45 Bonbon en koetjesreep
- #46 Sinaasappel en speculaas
- #47 Broeder en duivenkater
De geschiedenis van…
Van Albert Heijn tot Honig en van de kerstman tot de Efteling, ik duik graag in de geschiedenis van een product, merk of fenomeen. Lees hier de verhalen van de geschiedenis van…
- 1968, zowaar een goed jaar!
- Aardappel
- Albert Heijn
- Automatiek en snacks
- Bijenkorf
- Bioscoop in Nederland
- Brabantia
- Calvé
- Chin.Ind.Spec.Rest of het Chinees Indisch Specialiteiten Restaurant
- Claude Monet, het blauwe huis en mijn vader
- Coca-Cola (en Noca-Nola!)
- Culinaire geschiedenis van Zaanstad
- De Ruijter
- Dagelijkse boodschappen
- De jaren 80 in advertenties
- Douwe Egberts
- Efteling
- Heineken
- HEMA
- Honig
- Kaartspel
- Kerstkaart
- Kerstman
- Matses
- Nostalgisch snoepgoed
- Oerhollands Oosters
- Ons toetje
- Paashaas
- Pepernoot en kruidnoot
- Pez
- Princess
- Restaurant
- Sinterklaas
- Solàn de Cabras
- Supermarkt spaaracties
- Tabasco
- Van de apotheek naar de supermarkt
- Verkade
- Vroom & Dreesman
- Wastora
- Wehkamp
- Wereldtentoonstelling 1904
Naar de geschiedenis van welk merk, product of gerecht ben jij nieuwsgierig? Een verzoekje indienen mag altijd!