Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Eefje (31) van Eefjes keuken. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!
Nostalgie en eten – Eefjes keuken
Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?
Het liefst at ik Hollandse pot. Ik ben er nog steeds gek op. Het allerliefste at ik vroeger gekookte aardappels met bloemkool en gehaktbal. Mijn oma maakte de lekkerste gehaktballen. Als ik ze zelf maak zijn ze toch niet zo lekker als die van oma.
Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?
Bij ons in het dorp zat een snoepwinkeltje waar je zelf een zakje kon vullen met snoepjes. Bij mij gingen er standaard smurfen en dropvisjes in.
Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?
Mijn ouders hadden vroeger een bakkerswinkel en met onze verjaardag kregen wij altijd een slagroom-cijfertaart. Natuurlijk het cijfer van je leeftijd! Verder stond de tafel altijd vol met lekkere dingen zoals chips, nootjes en toastjes met salades en kaas.
Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?
Goulash! Dit eet ik nog steeds niet. Iets aan de combinatie van kruiden doet mij echt gruwelen.
Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?
Milka Lila Pause repen in de smaak yoghurt-aardbei. Die waren geweldig lekker. En Cream & Onion Chips van Smiths in de mintgroene zak. Die zette mijn oma vroeger altijd op tafel als er iets te vieren was.
Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?
Mijn moeder is niet echt een keukenprinses maar er zijn twee dingen die ze heerlijk kan maken: koude schotel en groentesoep. Beide staan hier geregeld op tafel.
Wauw, ouders met een bakkerswinkel! Wat een droomjeugd. Een leuk weetje: Eefje heeft tegenwoordig haar eigen ‘soepkeuken’. Woon je in de buurt van Tilburg, Goirle, Riel of Hilvarenbeek? Dan kun je een liter verse soep laten bezorgen voor maar € 8,00. Er zijn twee vaste verse soepen (groentesoep en tomatensoep) en één wisselende soep van de week. Wat een geweldig leuk (en lekker!) initiatief.
Over twee weken lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Helen van Handmade Helen.
Het is super leuk geworden Anne-Marie! Ik heb hem meteen gedeeld! Bedankt!
Graag gedaan! En veel succes met de soepkeuken!
Ohhh ja die chips was ik helemaal vergeten, lekkerrr! Altijd een leuke rubriek om te lezen dit 🙂
Ik heb ‘m nooit lekker gevonden, maar ik ben altijd wel een beetje saai qua chips. Doe mij maar gewoon paprika 😉
Leuk artikel en jammer dat ik niet in die regio woon Eefje! Had ik absoluut je soepen geprobeerd! Wij hadden ook een nostalgisch snoepwinkeltje in de buurt: “In den Soeten Suykerbol”…hahahaha, dat was het paradijs voor mij!
Misschien lijkt het je leuk een keer mee te doen aan de rubriek Amina?
Wat een leuke rubriek! Interessant om deze herinneringen te lezen.
Dank je wel Demi. Ben zelf nogal nostalgisch ingesteld 🙂