Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.
Deze week de culinaire herinneringen van Helena (33) van de blog Indorotterdammert. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!
Nostalgie en eten – Indorotterdammert
Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?
Lemper! Een rol van kleefrijst gevuld met een kruidig kipmengsel. Echt zo ontzettend lekker. Kipsaté ging er ook altijd wel in, liefst bereid op de barbecue. Nog steeds zijn beide favoriet.
Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?
Colaflesjes of kikkertjes. Veel voor weinig ?
Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?
Ik kan me herinneren dat op mijn verjaardagstaarten altijd van die eetbare pareltjes zaten. Soms vond ik het zonde om ze op te eten. Dan bewaarde ik ze in een klein doosje. Waar die zijn gebleven, weet ik eerlijk gezegd niet meer.
Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?
Als we gingen logeren bij mijn familie in Indonesië, haalden zij altijd speciaal brood voor mijn vader en mij in de ochtend. Want Nederlanders eten brood als ontbijt was de gedachte. Soms moesten zij daarvoor helemaal naar de andere kant van het dorp. Er was alleen één probleem: dat Indonesische brood was (toen?) niet te eten. Er zat altijd een heel rare nasmaak aan. De zoet-zoute margarine en zoute hagelslag erbij maakte het er ook niet beter op.
Mijn familie dacht dat ik uit beleefdheid zei dat ik liever rijst at in de ochtend. Omdat ze dachten dat ik het zielig vond dat ze er helemaal voor naar de andere kant van de dorp moesten gaan. Tuurlijk was dat ook zo, maar ik vond het echt niet lekker. Dat wilde ze helaas niet geloven. Totdat ik een keer nog maar net het riool haalde (die was daar open – nu op veel plekken nog steeds trouwens), omdat mijn slokdarm weigerde het brood naar mijn maag te transporteren. Toen werd het voortaan gelukkig rijst of instant mie als ontbijt.
Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?
Gebraden gehakt met ui van de Edah. De Edah bestaat niet meer, want is uiteindelijk overgenomen door de Coop als ik me niet vergis. Zij hadden altijd overheerlijke gebraden gehakt met ui. Sommige andere supermarkten verkopen het nog wel, maar die is lang niet zo lekker als die van de Edah.
Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?
Ik heb helaas geen recepten meegekregen uit mijn ouderlijk huis. Mijn vader kookt niet tot nauwelijks en mijn moeder doet niet aan recepten. Het is altijd een beetje van dit en een beetje van dat. Proeven en dan een beetje van zus of zo erbij. Als ik iets lekkers wil eten, dan ga ik naar mijn ouders en schuif bij hen aan tafel.
Tijdens mijn laatste vakantie in Indonesië een paar weken geleden heb ik mijn tante, die erg lekker kan koken, uitgevraagd naar haar beste recepten. Een van mijn favoriete gerechten is sambal met garnalen en petehbonen. Het recept vind je op mijn blog.
Wat een fantastisch verhaal over je familie die zo haar best deed om brood voor jullie te regelen! Bedankt voor dit kijkje in jouw jeugd!
In de volgende aflevering van Nostalgie en eten lees je over de culinaire jeugdherinneringen van Astrid van de blog Bonapetit.