Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.
Deze week de culinaire herinneringen van mijn vaste gastblogger Marjolein Dop (38). Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!
Nostalgie en eten – Marjolein Dop
Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?
Mijn vader Ad bakte altijd friet: Ad Patat. Zo ongelooflijk lekker. Dubbel gebakken en altijd in ossewit. Frites werd meestal gegeten op woensdag, samen met een gehaktbal. Bij ons thuis werd er lange tijd nog tussen de middag warm gegeten. Als kind van zelfstandig ondernemers, moest er snel gegeten worden. Ik snap niet hoe mijn moeder dat allemaal deed. In het weekend werd er dan weinig gekookt. Er werd iets lekker op brood gehaald zoals haring of garnalen en verder was het eten halen of uit eten in het weekend. Daar had ik totaal geen problemen mee en ik merk dat dat er bij mij nog steeds een beetje in zit.
Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?
Toen ik heel klein was, werd er bij de melkwinkel (DMI) snoep gehaald. Van die roze/ gele lolly’s, trekdroppen per stuk , zoethout en salmiakknotsen. Later werd er naar de Jamin gegaan. IJsjes met een kauwgombal onderin, manna’s, witte muizen en zure matten waren favoriet. Als je echt de blits wilde maken als klein meisje had je van die snoeplippenstiften.
Toen ik ouder was, haalde ik graag van die chewy repen met zuur poeder erin. Volgens mij zijn ze er nog steeds, maar ik heb geen idee hoe ze heten.
Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?
3Es kindercola kan ik me nog erg goed herinneren. En er was altijd een grote schaal met snoepjes: Lange Jan, rode dropveters, spekjes. De echte jaren 80 hapjes kan ik me nog goed herinneren: een augurk met blikzult, een stukje ei met rookvlees. Halverwege het feest werd naar de snackbar gereden en werden er luxe hapjes gehaald. Van die bakjes met garnalen of paté en er kwam standaard ook een schaal warme snacks mee. Mijn moeder maakte toen al kaasvlinders en die zijn nog steeds op elke verjaardag een hit!
Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?
Nou ik hoefde gelukkig weinig tegen heug en meug te eten. Mijn vader was vroeger als jongste kind flink verwend door mijn oma. Zij kookte echt vaak helemaal apart voor hem. Tja, en dan kon mijn moeder hem niet opeens dingen voorschotelen die hij niet lekker vond. Mijn broer en ik plukten daar ook de vruchten van. Als kleine baby spuugde ik alles wat groen was al uit en ik was niet zo’n fan van aardappels. Vond ik iets niet lekker dan ging er vaak een berg appelmoes overheen. Moet er nu niet meer aan denken en gelukkig heeft mijn man mij echt groenten leren eten.
Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?
Een korte tijd waren er gekruide crackers te koop. Een soort van matzes met bieslook. Ik werkte toen net en at nog weleens zo’n heel pak als diner in de trein naar huis. Lekker verantwoord maar niet heus. Ik kan me ook nog goed het grote rode pak Bugles herinneren. De spuitkaas is gebleven maar dat pak mis ik dan soms wel.
Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?
Er zijn eigenlijk nog best veel dingen die mijn moeder vroeger voor ons maakte, die ik nu zelf mijn kinderen voorschotel. Zelf gemaakte kipkerrie met rijst, spaghetti roze saus (met varkenshaas,ui, ketchup en room) en Zwitserse geschnetzeltes. Dat laatste vind ik echt heerlijk. Anne-Marie is het daar volmondig mee eens en heeft het recept online staan. En natuurlijk mijn moeder’s kaasvlinders!
Kaasvlinders
Hapje, super simpel
20 minuten en minstens 1 uur opstijven
Ingrediënten:
- 1 pakje monchou
- 1 pakje plakken ham (rechthoekig)
- kerrie
- peper zout
- verse bieslook (of gedroogde maar is minder lekker)
- pakje kaasvlinders
Haal de monchou ver van te voren uit de koelkast of doe de inhoud even in de magnetron. Meng de monchou met peper, zout, kerrie en gesneden verse bieslook. Proef een paar keer zodat je zeker weet dat ie op smaak is.
Leg een plak ham neer en smeer een dunne laag monchou erop. Leg er weer een plak ham op en dan weer monchou. Herhaal dit totdat de ham op is en de monchou meestal ook. Rol beide zijdes naar binnen zodat er een soort vlinder ontstaat. Doe dit rolletje in de vershoudfolie en rol het stijf op. Leg het voor minimaal 1 uur in de koelkast zodat de monchou weer hard wordt.
Serveren: Snijd dunne plakjes van het rolletje en leg ze op de kaasvlinders. Je kan de plakjes eventueel ook door midden snijden als ze te groot zijn.
Hoewel we qua leeftijd 10 jaar schelen herken ik veel uit jouw verhalen Marjolein. 3Es cola, snoeplippenstift en ei met rookvlees bijvoorbeeld. Die kaasvlinders gaan op het lijstje!
Volgende week lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Linda (35) van Talk nomz to me!
Spoetnik, ken je dat nog?
Nee Marianne, spoetnik is mij niet bekend. Wat was dat dan?
Oh die rode dropveters 🙂 Ken ik nog, jarenlang niet aan gedacht. Wat leuk !