Home » Nostalgie en eten: Smaakspionnen
zure matten

Nostalgie en eten: Smaakspionnen

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept. Deze week de culinaire herinneringen van Tessa (36) van Smaakspionnen. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Patat

Nostalgie en eten – Smaakspionnen

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Ik was gek op P’s: Pizza, pasta, pannenkoeken, of patat natuurlijk. Oh ja, wij uit 010 zeggen patat. Heb regelmatig discussies met mijn man (Brabander), die zweert bij friet! Maar ja, dat is geen p, dus geen favoriet. De p van pindasaus was trouwens ook erg geliefd.

zure matten

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Zure matten!

slagroomtaart

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Slagroomtaart of schnitt. Op tafel toastjes met brie of salade, blokjes kaas en worst natuurlijk, chips en nootjes.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Spruitjes waren niet mijn favoriet, hoewel dat sinds mijn volwassenheid helemaal gedraaid is.

chocorock

 

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

Als ik denk aan mijn jeugd en het buitenzwembad waar ik vaak kwam, at ik graag ‘Choco Rock’ ijsjes van Ola. Het is eigenlijk een soort light versie van de Magnum. Met een dun laagje chocola en wat minder roomijs van binnen. Veel beter behapbaar dus op een zonnige dag, een Magnum vind ik dan veels te machtig en niet verfrissend.

recept_rode_kool_aardappels_vlees-770x578

Welk recept heb je vanuit je ouderlijke huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt? En mogen we dat recept delen?

Ik heb zo veel mogelijk proberen vast te leggen van de keuken van mijn moeder en oma. Waar ik echt aan gehecht ben, is het recept voor rode kool van mijn oma. Zij kon ontzettend lekker ‘ouderwets’ koken; dus vooral aardappels, groente en vlees. Inmiddels realiseer ik me waarom het zo lekker was; ze braadde al haar vlees in een heel pakje boter. Dan wordt het vanzelf lekker.

Even omgekeerd geredeneerd: Ik heb trouwens ook heel veel dingen die ik pas eet sinds ik volwassen ben. Mijn moeder lustte geen broccoli, dus dat kookte ze nooit. At ik pas voor het eerst toen ik 20 was. En sterke smaken zoals olijven, blauwe kaas, geitenkaas etc, ben ik ook pas nadat ik volwassen werd gaan eten.

Leuk om te lezen Tessa. En wat mooi dat je de keuken van je moeder en oma probeert vast te leggen. Oma is wijs, roomboter rules!

Over twee weken lees je hier de culinaire herinneringen van Daniëlle van Foodaholic!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Leuk weer! Die zure matten vind ik nog steeds heerlijk!

  2. Oh die zure matten kon ik echt niet eten, denk nog steeds niet haha! Die P’s zijn angstig herkenbaar.. lekker! Oh enne.. het is patat hoor. Geen friet.

  3. De P is inderdaad van patat! Friet, pfffff. Dat klinkt toch nergens naar?
    Pindasaus is hier ook erg geliefd. Te geliefd, zeg maar. We vinden het allemaal te lekker!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*