Nu we richting de Pasen gaan is het ook op My happy kitchen tijd voor recepten met eieren! Daar staan er al een heleboel van online, maar dit recept voor Cilbir, Turkse eieren met yoghurt en kruidige boter, mag wat mij betreft niet ontbreken!
Eieren pocheren
Eieren pocheren lijkt lastig maar echt, oefening baart kunst. En een paar slimme trucjes! Mijn geheim? Een klein (thee) zeefje gebruiken! Het ei verliest dan net echt wat overbodig vocht. Laat vervolgens gewoon in het – net tegen de kook aan – water glijden en pocheren maar. Een scheutje azijn in het water schijnt ook wonderen te doen. Ik doe dat ook altijd. In dit recept voor gepocheerde eieren met hollandaise saus (aanrader!) geef ik nog een andere food proof methode, met plasticfolie.
Lunch of ontbijt
Deze cilbir eieren kun je eten als hartig ontbijtje of lunch, net wat je lekker vindt. Serveer er brood, toast, pita of flatbread om lekker mee te dopen! Çılbır (officiële spelling) spreek je uit als tsjulbur en is de letterlijke vertaling voor gepocheerd ei.
Cilbir, Turkse eieren met yoghurt
Wat heb je nodig (2 personen)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 150 ml dikke Turkse of Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 30 gram roomboter
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- mespunt rode chilivlokken
- scheutje azijn
- zout
- koriander
Extra nodig: twee (steel)pannetjes, zeefje
Breng het water net tegen de kook aan. Breek een eitje in een zeefje, laat even kort uitlekken en giet het ei daarna in het kokend water met een scheutje azijn. Herhaal met de andere eieren. Pocheer de eieren drie minuten.
Roer het geperste teentje knoflook door de yoghurt en breng op smaak met wat zout. Smelt de boter in een pannetje en roer er de paprikapoeder, komijn en chilivlokken door. Verdeel de yoghurt over twee borden. Schep de gepocheerd eieren voorzichtig uit de pan met een schuimspaan of grote lepel en leg op ieder bord twee gepocheerde eieren op de yoghurt. Verdeel de kruidige boter over de borden. Decoreer met grofgehakt koriander. Serveer direct met brood, toast, pita of flatbread.
Het mooie bord is overigens van HEMA