Cruffins? Wat zijn dat nou weer? Cruffins zijn een samentrekking van croissants en muffins. Een eenvoudig te bereiden lekkernij die je kunt vullen met bijvoorbeeld jam of Nutella. Ik maakte speculoos cruffins.
Croissantdeeg
Omdat je in dit recept een blikje croissantdeeg gebruikt, heb je binnen 20 minuutjes deze lekkere warme speculoos cruffins op tafel staan. Ideaal voor een makkelijk en lekker zondags ontbijtje. Of ’s middags bij de thee. Met croissantdeeg kun je veel kanten op. Maak ook eens wortel van croissantdeeg met eiersalade.
De speculoos pasta is gemaakt van speculoos koekjes. Deze Belgische koekjes zijn ontstaan omdat de benodigde specerijen voor speculaas in België erg duur waren. Ze ontwikkelden daarop een recept zonder de dure specerijen en noemde het koekje speculoos (loos als in zonder specerijen). De koekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker.
Speculoos cruffins
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Blikje croissantdeeg
- Pot Speculoospasta
- 1 ei
- (eventueel) fijngehakte hazelnoten
- (eventueel) poedersuiker
- Boter om in te vetten
Extra nodig: muffinvorm
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvorm in.
Haal het deeg uit de verpakking, verdeel in drie stukken en druk de schuine zijnaden dicht. Besmeer royaal met speculoospasta en rol over de lange zijde op. Snijd de drie ‘worsten’ die je nu hebt over de lengte door.
Draai de deegrollen rond in ieder vakje en steek het uiteinde een beetje naar binnen. Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de speculoos cruffins in 10-12 minuten gaar in de oven. Haal uit de oven en wacht een paar minuten met het verwijderen. Bestrooi eventueel met fijngehakte hazelnoten en poedersuiker. Serveer warm.
Stap voor stap instructie in foto’s:
Verdeel het croissantdeeg in drie stukken, druk de diagonale naden goed dicht. Besmeer met speculoospasta en rol op.
Snijd de drie rollen overlangs doormidden.
Plaats de rollen al draaiende in de holtes van de muffinvorm.
Bewaar het recept voor speculoos cruffins op Pinterest: