Ik hou van tags. Dit zijn zogenaamde lijstje met vragen of stellingen die je vaak op blogs tegen komt. Zelf vulde ik ook al een aantal keer een tag in, zoals bijvoorbeeld de food confessions of christmas tag. Dit keer heb zelf een tag bedacht: de gemiddelde Nederlander tag. Uiteraard food-gerelateerd! Voel je vrij om ‘m over te nemen (graag met een linkje naar mijn blog!)
Ik laat je, op basis van een aantal stellingen over de eet- en shopgewoontes van de gemiddelde Nederlander, weten hoe ‘gemiddeld’ ik al dan niet ben.
De gemiddelde Nederlander schuift om zes uur ’s avonds aan tafel
Zes uur ga ik gewoon echt niet redden als ik uit mijn werk kom. En hoewel ik op werkdagen vaker voor een snelle en makkelijke maaltijd kies is het toch meestal rond zeven uur dat we gaan eten.
We geven ca. 120 euro per week uit in de supermarkt (gezin van 4)
Ik moet heel eerlijk zeggen: ik heb geen idee wat ik gemiddeld uitgeef! Ik heb heel dicht bij mijn huis een grote supermarkt zitten dus ik loop best regelmatig even naar binnen voor wat kleine boodschappen. Heb het eigenlijk nooit bij elkaar opgeteld maar 120 euro lijkt me wel een redelijk goede schatting. Alleen zijn wij thuis maar met z’n drietjes…
38% doet al zijn boodschappen in de supermarkt, 59% koopt ook bij speciaalzaken
Ik doe best veel boodschappen in de supermarkt. Omdat ze a) een uitgebreid aanbod hebben en het b) gewoon snel en makkelijk is. Maar tegelijkertijd vind ik, als ik eens een vrije middag heb, niets leuker dan kleine speciaalzaakjes afgaan voor mijn noten, vlees, kaas, vis en delicatessen. Alles smaakt daar uiteindelijk toch vele malen beter. Maar is helaas vaak ook vele malen duurder.
Twee op de drie mensen vinden boodschappen doen niet leuk
Dan ben ik vast die nummer 3, want ik ben dol op boodschappen doen. En helemaal wanneer je me een uurtje loslaat in een AH XL of megagrote Jumbo!
Wat er ’s avonds op tafel komt wordt door de helft van de Nederlanders pas dezelfde dag besloten
Dit wisselt een beetje. Ik word er heel blij en rustig van wanneer het me begin van de week lukt min of meer een schema te maken en hier ook zoveel mogelijk voor in huis te halen. Aan de andere kant loopt in de praktijk toch altijd alles anders dan gepland (later thuis, ziek kind, geen trek). En zoals eerder gezegd, met een supermarkt naast de deur is het ook wel heel makkelijk om last minute te beslissen.
Wie aanschuift aan een Nederlandse eettafel heeft grote kans op aardappels, vlees en groente (AVG)
Nope, bij ons komt het AVG’tje op zijn hoogst één keer in de week op tafel. En de aardappelen zijn altijd gebakken, kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst gekookte aardappels met jus heb gegeten. We eten wel Hollands hoor, een lekker stamppotje gaat er altijd in. En vis, heerlijk!
Nederlanders putten uit een vast repertoire: ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat.
Lijkt me weinig, zeven gerechten? Alhoewel, als eentje daarvan aardappels, vlees en groente is dan kun je daarbinnen natuurlijk naar hartenlust variëren. Als foodblogger maak ik gelukkig regelmatig nieuwe gerechten. Sommige daarvan komen op het vaste repertoire (de mediterrane quiche bijvoorbeeld, zo lekker!). Andere gerechten zijn eens maar nooit meer….(quinoa, bah!)
Superfoods? Slechts een derde van de Nederlanders weet wat quinoa (kienawattes?) is en 20% heeft het weleens gegeten
Zoals je bij de vorige stelling al kon lezen, een fan van quinoa ben ik niet. Ik ben sowieso een beetje afkerig van alle zogenaamde superfoods. Meestal staat het ‘super’ voor het bedrag wat je ervoor moet betalen. Boerenkool, sinaasappels, noten en vis zijn ook allemaal superfoods, en betaalbaar!
Nederlanders zijn toetjesliefhebbers: na 70% van alle maaltijden komt een toetje op tafel. Favorieten? Yoghurt, vla en ijs.
Jaaaaa, toetjes! Ben er dol op, maar eet ze zeker niet iedere dag. Ik zit meestal vol genoeg van het avondeten. Dikke Griekse yoghurt met honing, chocolademousse, pudding, sorbetijs, ik lust het allemaal. Alleen op vla ben ik niet zo dol.
Vul jij de tag ook in? Laat het me even weten, ik lees jullie antwoorden graag!
Bronnen: Radar-testpanel, Jumbo onderzoek Hoe eet Nederland (jan. 2015). Fotos’ RTL nieuws, Adformatie, Stenton
Leuke tag en leuk om te lezen! Herken me in veel van je antwoorden.
Dank je Kim! Ben benieuwd hoe jij de gemiddelde Nederlandse gewoontes beleefd ten opzichte van de Zweedse! Heb je even een blogpauze?
”De gemiddelde Nederlander schuift om zes uur ’s avonds aan tafel”
Wij eten tussen 17 en 18 uur, we staan op rond 05.00 s’ochtends en dan heb je om deze tijd echt wel trek.
”We geven ca. 120 euro per week uit in de supermarkt (gezin van 4)”
Wij komen daar wel gemiddeld aan, en wij kopen ook bij de specialist en op de markt. Daarnaast hebben we een basisvoorraad die we via de Hanos aanvullen dus we zijn elke 2 maanden nog zo’n 150 euro extra kwijt.
‘38% doet al zijn boodschappen in de supermarkt, 59% koopt ook bij speciaalzaken’
Vis en vlees halen wij bij de bron, vis bij de visboer en vlees biologisch direct van de boer via koopeenkip.nl . Daarnaast wat lekker authentieke producten van de markt, zoals kaas en stroopwafels, soms ook brood. Verder halen we de echte basisproducten bij de supermarkt, maar specifiekere producten bij de Hanos. Wij doen best divers boodschappen dus.
”Twee op de drie mensen vinden boodschappen doen niet leuk”
Tsja, echte foodies hier dus wij zijn ook persoon drie.
”Wat er ’s avonds op tafel komt wordt door de helft van de Nederlanders pas dezelfde dag besloten”
Wij plannen een weekmenu, maar wijken soms wel eens af qua dagen. Dan staat er op maandag lasagne en wordt het vrijdag, maar het menu houden we wel aan.
”Wie aanschuift aan een Nederlandse eettafel heeft grote kans op aardappels, vlees en groente (AVG)”
Wij eten dat een, maximaal twee keer per week. En dan ook niet in traditionele vorm, maar met gebakken of geroosterde aardappels, of een schotel als gratin dauphinois of cottage pie.
”Nederlanders putten uit een vast repertoire: ruim een derde heeft een lijst met vaste menu’s die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat.”
Niet voor ons. Mijn vaste reportoire bestaat uit zeker 60 gerechten, dus wij eten heel erg gevarieerd. Zal ook met mijn Indo-roots te maken hebben.
‘Nederlanders zijn toetjesliefhebbers: na 70% van alle maaltijden komt een toetje op tafel. Favorieten? Yoghurt, vla en ijs.’
Ik hou van toetjes, maar ik eet ze niet elke dag. Soms als ik nog trek heb na de maaltijd, of met een speciale gelegenheid. Maar de meeste dagen eet ik een stukje chocolade als toetje.
In het weekend of met speciale gelegenheden geef ik de voorkeur aan ijs of pudding.
Leuk om te lezen! Een repertoire van 60 gerechten is best behoorlijk!