Nu we voorlopig niet meer kunnen reizen, maar de reislust bij mij ongekend kriebelt, heb ik een nieuwe manier gevonden om toch ‘op pad te gaan’. Omdat voor mij reizen en eten onlosmakelijk verbonden zijn, duik ik iedere avond in een aflevering van de Netflix serie Streetfood. Natuurlijk met bijbehorende maaltijd of snack! Reis je met me mee?
Op reis via de tv
Op reis via de tv, hoe relaxt is dat? Met het razendsnelle alles in 1 van T-Mobile kijk ik eenvoudig mijn favoriete kookprogramma’s en series op televisie, onderweg op mijn telefoon of op mijn iPad in de keuken. Het alles in 1 pakket biedt de mogelijkheid om je eigen persoonlijke pakket af te stemmen op je eigen wensen. Zo geniet ik van internet, tv en bellen in één voordelig pakket.
Ideaal om af te reizen naar verre landen, zonder uit mijn stoel te komen! Hoe heerlijk is dat?
Streetfood
Streetfood is een serie van de makers van Chef’s table. Maar in plaats van sterrenrestaurants gaan de spotlights dit keer naar Aziatische straatrestaurants. De serie bestaat uit negen delen van elk 30 minuten. Je kunt hieronder de trailer bekijken. De smaak te pakken? Er is inmiddels ook een Streetfood Latin America!
Thailand
Ik hou van Thailand ! In de drukte en de chaos van Bangkok voel ik me helemaal op mijn gemak. En dan dat eten! Ik denk dat de Thaise keuken wel mijn favoriet is. In de serie gaan we langs bij het straatrestaurant van chef Jay Fai. Het eerste straatrestaurant in Bangkok dat een Michelinster heeft ontvangen! Het restaurant staat bekend om de khai jeaw poo (crab omelet), poo phad phong karee (stir-fried crab made with curry) en noodle gerechten. Er kunnen maar 12 gasten in haar restaurant terecht en de gemiddelde wachttijd voor een plek is gemiddeld 2 uur. Ik kijk de serie terwijl ik geniet van een heerlijke massaman curry.
Singapore
In Singapore leer je bij verschillende eetkramen typisch en populaire Singaporese gerechten kennen. Putu piring, wonton noodles, chilikrab en rijst met kip. Een bijzonder gerecht is de putu piring. Aisha Hashim is een van de weinige venters die nog steeds putu piring maakt, een gestoomde rijstcake gevuld met gesmolten palmsuiker en geserveerd met geraspte kokosnoot en stukjes pandanblad. Het gerecht is niet alleen moeilijk te maken maar kost ook veel tijd, de reden waarom je dit gerecht bijna nergens meer vindt. Aisha Hashim heeft echter een manier gevonden om machines te gebruiken bij het bereiden van putu piring, waardoor het nog maar 2 uur duurt om het te maken (ipv 10).
India
We zijn inmiddels beland in Delhi, in het prachtige India. Een stad vol kleur, geur en geluid. En het allerlekkerste eten! We halen crispy aloo tikki, staan een uur in de rij voor nihari stoof en genieten van de allerlekkerste seekh kebabs. Opvallend is ook dat dit allemaal familiebedrijfjes betreft, waarbij de kinderen proberen de authentieke recepten van ouders en grootouders zo veel mogelijk in ere te houden. Tijdens het kijken eet ik mijn favoriete butter chicken curry!
Japan
Gelukkig heb ik altijd een voorraad zelfgemaakte gyoza in de vriezer liggen. De perfecte snack voor onze volgende reisbestemming: Osaka in Japan. Een populaire streetfood daar is okonomiyaki, een soort hartige pannenkoek. De naam is een samenstelling van ‘okonomi’ en ‘yaki’, wat vrij vertaald ‘gebakken/gegrild zoals je wilt’ betekent. Ik heb dit zelf nog niet eerder gemaakt maar een lekker recept vind je bij mijn food-collega Betty’s Kitchen.
Ook in Japan veel familiebedrijfjes, zoals die van Taizo Kit. Umai-Ya is de op één na oudste takoyaki-winkel in Japan. Takoyaki zijn met octopus en tempuravlokken gevulde balletjes, een echte streetfoodclassic. De takoyaki van Umai-ya kent wel vijf verschillende structuren en schijnt een ware delicatesse te zijn. Loopt het water je al in de mond?
Heerlijk Azië
De serie reist verder nog naar Yogyakarta (Indonesië), Chiayi (Taiwan), Seoul (Zuid-Korea), Ho Chi Minh City (Vietnam) en Cebu (Fillipijnen). Genoeg voor veel smakelijke uurtjes reislust. Gemakkelijk en snel met alles in 1. Waar zou jij het eerste heen reizen?