Na het artikel over de highlights van Madeira mag een overzicht van eten en drinken op Madeira natuurlijk niet ontbreken! En natuurlijk geef ik je wat tips voor restaurants op Madeira.
Eten op Madeira
Vis
Op een eiland is vis natuurlijk het meest gegeten en lekkerste eten! Er zijn vele vissoorten en zeevruchten te krijgen, altijd vers gevangen. Typisch voor Madeira is de espada com banana: gepaneerde degenvis met gebakken banaan. De caldeirada de Peixe is een goed gevulde visstoofpot met aardappels, uien en tomaten.
Ga vooral eens langs bij de Mercados dos Lavradores om de vishandelaren bezig te zien. De zwarte lange degenvissen met hun scherpe tanden zijn best angstaanjagend om te zien!
Ik at op Madeira graag deze zeeslakken, volgens mij heet deze soort alikruiken in het Nederlands. Lekker peuteren met een speldje!
Vlees
Klassieker van Madeira is de espetada regional: een geroosterde rundvleesspies op een lauriertak. Verder zie je qua vlees eigenlijk vooral kip en broodje ‘prego’, een bola de caco met een bieflapje.
Bola de caco
Een heerlijk zacht rond brood. Wordt vaak warm geserveerd met knoflookboter en in puntjes gesneden. Het brood wordt gebakken op een platte warme plaat, de caco.
Zoet
In Madeira zijn ze dol op zoetigheden: taartjes en allerlei andere zoete heerlijkheden die je koopt bij de bakker of in het café.
De bolo de mel is een typisch lokaal product, oorspronkelijk gemaakt van suikerriet, Tegenwoordig gebruikt men honing. Verder proef je kaneel, kruidnagel en anijs, ik vond het veel weg hebben van onze ontbijtkoek.
Exotisch fruit
Heel bijzonder is de fruto delicioso, het fruit van de gatenplant. Hij ziet eruit als een langgerekte dennenappel. Als je de harde schil verwijdert kun je de eetbare ‘pitjes’ eruit halen en opeten. De smaak is een kruising van banaan en ananas.
Op de Mercados dos Lavradores vind je nog veel meer kleurrijk fruit, van pimpinelas tot curaba’s!
Drinken op Madeira
Madeira wijn
Madeira is – net als port – een versterkte wijn. De wijn kan varieren van zoet tot droog, afhankelijk van de druifsoort. Madeira wordt altijd gemaakt van één druifsoort, maar de verschillende jaren worden wel geblend om tot een constante smaak te komen. Ook is er vintage wijn, van een enkele druivenras van één oogstjaar. Deze moet tenminste 20 jaar rijpen (normale Madeira wijn minstens 3 jaar).
Bezoek vooral Blandy’s Wine Lodge voor een interessante tour met uitleg en madeira proeverij!
Brisa
De lokale frisdrank op Madeira is van het merk Brisa. Wil je een Fanta, bestel dan een Brisa sinaasappel. Bodhi was vooral fan van de Brisa groene appel, ik van die met passievrucht.
Poncha
Een verraderlijk drankje. Poncha wordt gemaakt van lokale witte rum, suikerrietsiroop, madeirahoning en vers geperst citroensap, geroerd met een houten lepel. Er zijn ook varianten met sinaasappelsap, mandarijnen- of passievruchtensap.
Uit eten op Madeira
We zaten in het kleine plaatsje Porto Moniz, waar er in de winter na 17.00 – als alle dagjes mensen weer vertrokken waren – weinig meer te beleven viel. Ook qua restaurants helaas niet. Toch aten we er heerlijk bij restaurant Sea View en bij Polo Norte. Restaurant Sea View is onderdeel van een hotel, maar je kunt er ook als niet-hotelgast gaan eten. De borden worden prachtig opgemaakt, en de service is supergoed. Polo Norte is – met z’n felle verlichting – nou niet het toonbeeld van gezelligheid maar je eet er goed en goedkoop.
Ook aten we twee keer in de hoofdstad Funchal:
bij Gaviao Novo, in hét toeristenstraatje van Funchal boordevol restaurantjes, aten we verrassend lekkere verse gegrilde vis.
In Bistro & winebar 1811 van Blandy’s wine lodge aten we deze zalige plank met 8 soorten worst, ham en kaas. Vergezeld door een goede witte wijn, beter wordt het leven niet!