Tijdens onze rondreis op Java en Bali had ik een aantal wensen op mijn lijstje staan. Zoals de specerijentour of snorkelen met Manta roggen. En natuurlijk het volgen van een kookworkshop op Bali. In Ubud om precies te zijn volgde ik een cookingclass bij Jambangan Bali.
Kookworkshop op Bali bij Jambangan
Naar de markt
De kookworkshop was super goed georganiseerd. We werden met een busje opgehaald bij ons hotel en vervolgens reden we naar een markt. Niet de toeristenmarkt, maar een kleine markt voor locals. Waar je je ogen uitkijkt, zoveel soorten groente, fruit en specerijen. Onze gids nam ons mee langs verschillende kramen en legde van alles uit.
Balinees huis
De kookworkshop vindt plaats bij de familie thuis. Een traditioneel Balinees huis met verschillende verblijven, prachtig gelegen tussen de rijstvelden. Met als belangrijkste verblijf natuurlijk de buitenkeuken! Je krijgt o.a. een demonstratie over de persing van kokosolie en een uitleg over het Balinese gezinsleven. De dag wordt afgesloten met een heus certificaat en natuurlijk het eten!
Kookworkshop op Bali
We maakten tijdens de workshop verschillende gerechten. Te beginnen met een groentesoep, die we vervolgens meteen mochten opeten. Daarna gingen we volop aan de bak, met maar liefst zes verschillende gerechten. Gelukkig waren er de nodige voorbereidingen getroffen, zodat veel snijwerk al gedaan was.
We maakten saté lilit (saté van kipgehakt), chicken curry in yellow sauce, gestoomde vis in bananenblad, tempé manis (ook wel tempeh goreng genoemd), gado gado en lawar bali, een groentesalade. Mijn favorieten waren de saté lilit en de tempe manis. Vandaag deel ik het recept van de laatste met jullie. Ik maakte een video-impressie van de kookworkshop:
Tempé manis of tempeh goreng (vegetarisch hoofdgerecht)
Tempé manis (of tempeh goreng)
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 gram tempé
- 1 eetlepel sambal oelek
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel palmsuiker
- 1 eetlepel citroensap
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel trassi
- 2 kaffir limoen blaadjes
- plantaardige olie
Aan de slag!
- Snijd de tempé in dunne reepjes. Des de te dunner des te knapperiger! Verhit een laagje olie in een wok en frituur de tempé reepjes in twee delen goudbruin. Leg op een bord met keukenpapier en bestrooi met zout.
- Verwijder de overtollige olie uit de pan en voeg een beetje nieuwe olie toe.
- Snijd de knoflook en sjalotjes fijn. Bak ze in de wok lichtbruin. Voeg de trassi toe en bak even mee. Voeg nu de ketjap manis, de sambal, de citroensap, de palmsuiker en de verbrokkelde blaadjes kaffir limoen toe. Wanneer het goed bubbelt voeg je de de gefrituurde tempé toe.
- Roer om totdat alle tempé reepjes zijn bedekt met saus. Zowel warm als koud lekker!
Wat heb je nodig (2 personen)
Ingrediënten
- Een pakje tempé (250 gram)
- 1 eetlepel sambal oelek
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
- 1 eetlepel citroensap
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel trassi
- 2 kaffir limoen blaadjes
- plantaardige olie
- Zout
Snijd de tempé in dunne reepjes. Des de te dunner des te knapperiger! Verhit een laagje olie in een wok en frituur de tempé reepjes in twee delen goudbruin. Leg op een bord met keukenpapier en bestrooi met zout.
Verwijder de overtollige olie uit de pan en voeg een beetje nieuwe olie toe.
Snijd de knoflook en sjalotjes fijn. Bak ze in de wok lichtbruin. Voeg de trassi toe en bak even mee. Voeg nu de ketjap manis, de sambal, de citroensap, de palmsuiker en de verbrokkelde blaadjes kaffir limoen toe. Wanneer het goed bubbelt voeg je de de gefrituurde tempé toe. Roer om totdat alle tempé reepjes zijn bedekt met saus. Zowel warm als koud lekker!