Wanneer je door de Italiaanse provincie Zuid-Tirol (Alto Adige) rijdt kun je er niet omheen: appelboomgaarden tot zover het oog reikt. En de lekkerste zijn die van Marlene appels, ook wel ‘dochter van de Alpen’ genoemd. Ik neem je vandaag mee op reis!
Marlene appels, dochter van de Alpen
“Mijn vader is de berg. Mijn moeder is de mediterrane zon. Ik ben Marlene, dochter van de Alpen”. Zo stelt een Marlene appel zich graag aan je voor. Het klimaat van Zuid-Tirol leent zich dan ook bij uitstek voor de appelteelt. Want de Dolomieten beschermen de appels tegen de kou uit het Noorden. Door de ligging van de vallei richting het Zuiden is het klimaat warm en droog. Met een gemiddelde van 2000 zonuren per jaar moeten dat wel heerlijke appels opleveren!
Zeven varianten
Marlene appels zijn er in zeven verschillende varianten:
Golden Delicious: Sappig zoet en aromatisch, met een fijne, fruitige zuurgraad.
Beschikbaarheid: half september tot juli
Royal Gala: lekker knapperig, weinig zuur, zoet aroma.
Beschikbaarheid: eind augustus tot eind maart.
Granny Smith: stevig, elegant zuur, sappig.
Beschikbaarheid: oktober tot april.
Fuji: knapperig en stevig.
Beschikbaar: begin oktober tot mei.
Red Delicious: stevig, sappig, zoet, aromatisch.
Beschikbaarheid: eind september tot mei.
Braeburn: hard en stevig, sappig, zoet-zuur
Beschikbaarheid: half oktober tot eind mei
Stayman Winesap: knapperig, compact, sappig, zoet-zuur
Beschikbaarheid: half oktober tot half mei
Alle soorten hebben het Europese certificaat ‘Mela Alto Adige IGP (Indicazione Geografica Protetta)’ wat garandeert dat de appels uit Zuid-Tirol afkomstig zijn.
Appels plukken
Alle appels worden met de hand geplukt. Heel voorzichtig, één voor één. In de Marlene appelboomgaard van het Apfelhotel mocht ik helpen met plukken. Eerst voorzichtig aan het steeltje draaien en dan lostrekken. Ervaren plukkers plukken zo 5000 kilo appels op een dag. Daar was het mij die dag net even te heet voor 😉
Apfelstrudel
Met de Marlene Golden Delicous bakte ik – onder begeleiding van chef Christian van het Apfelhotel – een originele Zuid-Tirolese apfelstrudel. Het recept – uiteraard met warme vanillesaus – vind je natuurlijk op mijn blog!
Elke appel voorzien van een plastic stickertje. Is dat nou echt nodig? Kan best anders.
Appels waren wel lekker.