In september ben ik met reisorganisatie Eliza was here zes dagen naar Cyprus geweest. Een zonovergoten eiland, vlakbij de kust van Afrika. Deels Grieks-Cypriotisch, deels Turks-Cypriotisch. Nog vrij onbekend bij de Nederlander, en dat terwijl het eiland zo ontzettend veel te bieden heeft. Reis je mee?
Naar Cyprus met Eliza was here
Waar iedereen rechtsaf gaat, gaat Eliza naar links. Kijk, daar hou ik dus van! Lekker eigenwijs, net als ik. Eliza vind de mooiste en leukste plekjes in Spanje, Italië, Griekenland, Cyprus, Malta en Portugal. Heel comfortabel boek je er zowel je accommodatie als vliegreis en huurauto. Een auto heb je zeker wel nodig op eilanden als Cyprus. Er rijden wel bussen, maar wanneer is onduidelijk….. Ik verbleef deze periode in Eveleos Country House in het plaatsje Tochni.
Eveleos Country House
Eveleos Country House is wonderbaarlijk mooi gelegen en wordt gerund door Klea en Andreas. Er zijn in totaal 18 appartementen verdeeld over drie gebouwen en met twee mooie zwembaden. Een grote infinitypool en een kleiner zwembad in gebouw B, waar ik verbleef. Hier zijn vier appartementen en het voelt dus bijna alsof je een prive-zwembad hebt. De appartementen zijn gezellig ingericht en het ontbreekt je aan niets. Snelle wifi, een heerlijk bed, een goed geëquipeerde keuken en een mooie badkamer.
De schoonheid zit ‘m echter aan de buitenkant: ruime terrassen, een eigen ontbijttafeltje, parasol en ligbed en een wijds uitzicht over het dorp Tochni en het achterland. En bomen vol vijgen, olijven en granaatappels, klaar om zo te plukken. En de slagroom op de taart zijn Klea en Andreas: ze weten alles over de omgeving en vertellen je wat je weten wilt. De beste plek om te lunchen, de oudste wijngaarden, de mooiste stranden, de lekkerste restaurants. Ook al zijn ze niet getrouwd – het zijn zakenpartners – ze kibbelen als een langgetrouwd echtpaar!
Eveleos betekent overigens ‘rijk aan olijfolie’. Het huis ligt dan ook midden tussen de oudste en grootste olijfboomgaarden van Cyprus!
Tochni
Tochni is een piepklein dorp, met de mooie oude kerk van Santa Helena. Hier geen massatoerisme, hotels of hoogbouw, maar kleinschalige appartementen. Toch zit je maar een klein half uur verwijderd van bijvoorbeeld het strand, vliegveld en grotere plaatsen als Limassol.
Iedere dag loop ik even naar het dorp. Er is daar een taverne en een supermarktje. De eigenaar is vanaf dag één mijn beste vriend. Iedere keer als ik langskom krijg ik een koel glas citroenlimonade ‘because it’s too hot outside’ en als ik vraag of een bepaalde wijn lekker is zegt hij ‘it’s as sweet as you’. Ik koop er heerlijke frisse droge witte wijn, zoete dessertwijn (Commandaria!), koffie, thee en eieren. En op het heetst van de dag een heerlijke Magnum!
Cyprus, de verborgen parel van Europa
De bomen op Cyprus hangen vol met fruit. Citroenen, sinaasappels, granaatappels, olijven en vijgen. De lekkerste vijgen die ik ooit gegeten heb! Op mijn vraag of ik die ook in dorp kan kopen wordt hard gelachen. Vijgen worden hier niet verkocht in de winkel, iedereen heeft immers een vijgenboom bij zijn huis? Ik krijg gewoon een zak vol mee! Langs de kant van de weg groeit rozemarijn, tijm, oregano, laurier en salie. Een kruidenrek in het wild!
Overal waar je komt zijn de mensen hartelijk. Bieden je een kopje mierzoete koffie aan, en lekkernijen als halloumi (verse kaas van geiten- of schapenmelk), brood of vijgen. En met 300 dagen zon per jaar is dit eiland van de godin Aphrodite misschien wel dé verborgen parel van Europa.
Cyprus wordt weleens het kruispunt van Europa en Azië genoemd. Door de ligging hoort dit eiland bij Azië, maar door de politiek en cultuur wordt het land ook tot Europa gerekend.
Taste of Cyprus
Speciaal voor ons – een groep van Deense, Belgische en Nederlandse bloggers, was een culinair programma samengesteld. Van halloumi kaas maken tot olijven plukken en van wijn proeven tot kookworkshops. Met tussendoor heel veel vrije tijd, zodat we optimaal konden genieten van het prachtige weer en de schitterende accommodatie. Daar vertel ik je alles over in een aparte blogpost. Net als over de culinaire kant van Cyprus, die heel veel indruk op mij heeft gemaakt.
Ben jij wel eens op Cyprus geweest? En kende je de reisorganisatie Eliza was here al?