Gastblog door Dieneke – De maand mei heb ik een fantastische reis door Panama gemaakt. Lees hier het eerste deel van mijn reisverslag. Na een heerlijk verblijf van acht dagen in een super-de-luxe villa op het prachtige Bastimentos, is het tijd om naar David af te reizen.
Reis door Panama: David
David is een stad op het vaste land en ligt in het westen van Panama. Eerst varen we met een watertaxi een kwartiertje van Bastimentos naar Colon. Vanaf daar varen we een half uurtje met grotere watertaxi naar het vaste land, naar het plaatsje Almirante. Almirante oogt een beetje armoedig, rommelig en smerig. Het is zeker geen gezellig plaatsje, het is meer een soort van havenstadje. Hier ligt ook de grote bananen containerboot van Chiquita (waarover een andere keer meer).
Hier stappen we op een taxi die ons door de bergen naar David zal brengen. Veel mensen die op één van de eilanden van Bocas del Toro wonen gaan regelmatig naar David om inkopen te doen. David is dan ook de tweede grote stad van Panama en is vanuit Bocas makkelijk te bereiken. De afstand van ruim 96 kilometer valt mee en, hoewel er maar één verharde weg door de bergen is, is het een prima rit (ook met de bus). De weg is redelijk goed en loopt door een prachtig natuurgebied, waar veel indianen wonen. Dus de hele weg heb je een geweldig uitzicht en kom je ogen te kort.
Na ruim drie uur rijden komen we in David aan. Ook David is niet echt een mooie stad, het is een uitgestrekte stad met weinig hoogbouw. De ligging is van David is wel heel centraal. Het ligt bijvoorbeeld aan de Pan American Highway – de snelweg door Zuid/Midden Amerika – en ligt niet ver van de Pacifische kust. Zelf ben ik nog niet aan die kant van Panama geweest – dit staat zeker op mijn lijstje voor mijn volgende reis door Panama – want ook hier moet het prachtig zijn. Met schattige eilandjes, heerlijk klimaat en (in bepaalde maanden) walvissen die voorbij zwemmen!
Boquete
Verder ligt David op een ongeveer een uurtje rijden van Boquete. Boquete ligt wat hoger in de bergen. Hierdoor is het er meestal wat frisser dan aan de kust, in de avond kan het er zelf echt fris zijn. Het is schattig stadje dat in een vallei ligt en dus omringd wordt door bergtoppen en dichte jungle. In de omgeving er omheen liggen veel mooie wandelroutes, uitkijkpunten en watervallen. Je kunt hier dan ook geweldig allerlei outdoor activiteiten ondernemen zoals wandelen, hiken, raften, klimmen en mountainbiken. Het is wel verstandig om altijd met een gids de natuur in te trekken. Buiten dat je in die dichte jungle zo de weg kan kwijt raken, kan een gids je ook nog heel veel interessante dingen vertellen over de omgeving en de flora & fauna.
Natuurlijk is Boquete ook bekend om zijn koffie. Wij hebben ook een koffieplantage bezocht en heerlijke koffie gedronken. In het stadje zelf is dagelijks een klein marktje Artisan Village waar je allerlei leuke lokale souvenirs kunt kopen zoals sieraden, tassen, klederdracht en kunst.
Dus er zijn echt veel leuke dingen te doen in Boquete, helaas hadden wij hier niet heel veel tijd voor. Maar een bezoek is altijd de moeite waard.
Afscheid van Dick
We rijden weer terug naar David waar we logeren in het huis van Miranda. Dit ligt aan de buitenkant van David, niet ver van een haven van waar je naar de Pacifische zee kunt varen. Hier is een gezellig restaurantje waar je lekker seafood kunt eten – in de meeste restaurantjes in David kun je lekker eten maar zijn niet heel gezellig. Als toetje neem ik Tres Leches, dit is een heerlijk smeuïge cake met drie verschillende soorten melk. Het is een Mexicaanse cake die in Panama veel als nagerecht wordt gegeten.
De volgende dag brengen we Dick naar het vliegveld, zijn vakantie zit er helaas alweer op. Na het afscheid van Dick gaan wij nog even shoppen en boodschappen doen. Daarna maken we zelf de Tres Leches cake
Tres Leches
Hiervoor heb je nodig:
Voor de cake:
- 190 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 115 gram boter (op kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 5 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
Voor de topping:
- 475 ml volle melk
- 1 blikje gecondenseerde melk (van Friesche vlag)
- 1 blikje geëvaporeerde melk (van Nestle). Geëvaporeerde melk is hetzelfde als koffiemelk
- 355 ml slagroom
- 200 gr witte basterd suiker
- 4 zakjes vanille suiker
Verwarm de oven voor op 175°C. Neem een ovenschaal van ongeveer 33x23x5 cm. Vet deze in en bestrooi met bloem.
Meng de boter met suiker tot een zacht mengsel. Klop de eieren en de vanillesuiker er goed doorheen. Zeef de bloem en bakpoeder en voeg het, met een snufje zout, aan het beslag toe.
Doe het beslag in de ovenschaal en bak de cake 30 minuten in de voorverwarmde oven. Prik, tijdens het bakken, een paar keer met een vork in de cake.
Laat de cake afkoelen.
Mix onder tussen de volle melk, gecondenseerde melk en de geëvaporeerde melk door elkaar en giet het over de afgekoelde cake. Zet de cake in de koelkast.
Klop de slagroom met de basterd- en vanille suiker tot dat de slagroom stevig is. Smeer het uit over de cake en zet deze voor een uur terug in de koelkast.
Heerlijk als dessert of bij de koffie. Zeker met wat verse framboosjes er op.
Eet smakelijk!