Home » Adembenemend Rome # 1 + recept carciofi alla Romana
Carciofi alla Romana

Adembenemend Rome # 1 + recept carciofi alla Romana

Door gastblogger Dieneke van der Waal – Al jaren ga ik, na de drukke december maand, eind januari een paar dagen naar Rome. Het is er dan niet zo druk en vaak al best lekker weer. Maar ondanks dat ik dit al een aantal jaar doe had ik er nog nooit een georganiseerde tour gedaan. Deze keer kreeg de kans om een aantal tours te doen. Ik neem je mee in een aantal blogposts mee naar adembenemend mooi Rome. In deel 1: Vaticaanstad en het recept voor carciofi alla Romana.

adembenemend Rome 1

Kerken

Naast alle grote bezienswaardigheden, heb ik in Rome al een of wat kerken bezocht. Nu zijn er meer dan 900 kerken in Rome – waarvan een derde de moeite waard is om te bezoeken – dus heb ik er nog heel wat te gaan. Meestal zien de kerken er aan de buitenkant wat vervallen uit maar de binnenkant vind ik eigenlijk altijd prachtig en indrukwekkend. Dit keer heb ik dus een aantal tours gedaan. Ik kan niet anders zeggen dat eigenlijk heel erg leuk is om te doen. Zeker in een stad als Rome met zoveel geschiedenis is het heel interessant om wat meer achtergrond van die prachtige plekken en gebouwen te weten.

Adembenemend Rome

Vaticaanstad

Onze eerste dag begonnen we met een tour middenin Rome door het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld – Vaticaanstad. Op het plein voor de Sint Pieterskerk stond onze gids ons op te wachten. Vanaf het plein is al te zien hoe geweldig en imposant het apostolische paleis waar de paus zetelt is. Vanaf het plein dat omringd wordt door 88 pilaren – de colonnade ‘de moederlijke armen der kerk’  – en met 140 schitterend beelden van heiligen er op, vervolgen we onze tour naar het Vaticaanmuseum. Door de overdaad aan kunst die je daar ziet kun je er wel uren, misschien dagen doorbrengen. Door de duizelingwekkend hoeveel aan pracht en praal vergeet je bijna dat je met gids op pad bent. Deze roept je door de headset er wel steeds even bij. Dit is ook wel nodig want door de drukte, ruim 10.000 bezoeker per dag, ben je hem snel kwijt.

Sixtijnse kapel

Sixtijnse kapel

Het hoogtepunt van de tour is natuurlijk de Sixtijnse kapel. Hier vindt het conclaaf van de kardinalen plaats wanneer er een nieuwe paus moet worden gekozen. En zijn de fresco’s met meer dan 300 figuren geschilderd door Michelangelo te zien. Eenmaal weer buiten nemen we afscheid van onze gids en lopen zelf door de Sint Pietersbasiliek – de grootste kerk ter wereld – met het bekende beeld Pietà van Michelangelo. Onderin de kerk lopen we langs praalgraven van verschillende bekende pauzen weer naar buiten.

adembenemend rome

Culinair Rome

Naast cultuur opsnuiven en mooie historische plekken en gebouwen bezoeken zijn we natuurlijk ook in Rome voor het eten.  En na een vier uur durende tour ben je wel toe aan een lekkere uitgebreide lunch. Dus op zoek naar een restaurantje, het liefst met traditionele Romaanse gerechten. Al snel kwamen bij het restaurant Sorpasso in Via Proparzio 31 terecht. Een superleuk restaurantje waar  we tussen de Italianen hebben zitten te genieten van een heerlijke viergangen lunch met een erg lekker glaasje wijn uit Frascati – het wijndorpje net buiten Rome. Naast een caprese  (deze werd heel leuk opgediend) en spaghetti met ansjovis & boter (zoooo lekker) aten we carciofi alla Romana. Ofwel artisjokken op Romeinse wijze. Deze heb ik thuis nagemaakt, het recept vind je hieronder. Echt een aanrader! En als dessert aten we cannoli – het recept hiervan vind je op de blog van Anne-Marie.

Carciofi alla Romana

Carciofi alla Romana

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 4 middelgrote artisjokken – zorg dat de blaadjes nog dicht zijn en dat de artisjokken niet te ‘zwaar’ zijn
  • 1 citroen
  • 6 takjes munt
  • 6 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • Broodkruim of grof paneermeel
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetl olijfolie
  • ½ kopje witte wijn
  • potje ansjovis + wat olie hiervan
  • Peper en zout

Snij de steel van de artisjok af. Breek daarna de buitenste blaadjes er van af, doe dit tot de blaadjes aan de onderkant licht groen van kleur zijn. De buitenste blaadjes zijn niet lekker om te eten. Snij hierna de punt – zeker tot bijna op de helft – van de artisjok. Dan zie je een lichter groen rondje, hier kan je met een lepel makkelijk het hart uit artisjok verwijderen. Dit ‘spinnige’ gedeelte is niet lekker om te eten. Snij dan de donker groene stukjes van de onderkant van de artisjok. Wrijf dan de uiteinden van de artisjok in met citroen om verkleuring tegen te gaan.

carciofi alla romana

Snij dan de ingrediënten – de munt, peterselie, knoflook, Parmezaanse kaas en de ansjovis – fijn en meng dit met wat olie van de ansjovis, broodkruim, peper en zout door elkaar.

Vul hierna de artisjok met dit mengsel, doe dit ook goed tussen de blaadjes. Deze kun je rustig iets open vouwen en vullen. Doe vervolgens de witte wijn, olijfolie en voldoende water in een pan en verwarm dit. Doe dan de artisjokken –zorg er voor dat de artisjokken tot de helft en rechtop in het water staan –  in de pan en stoom deze tot ze zacht en mals zijn (zo’n 20 minuten). Schep de artisjokken voorzichtig uit het vocht en serveer uit. De blaadjes kun je met wat vulling eten…..heeeerlijk!

Ik heb ze gemaakt met schattige mini artisjokjes dan zijn zo leuk als bijgerecht – neem dan wel de helft van de ingrediënten voor de vulling, ook de kooktijd is dan ongeveer 10 minuten. De normale artisjokken zijn erg lekker als antipasta.

Summary
recipe image
Recipe Name
Carciofi alla Romana
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

4 Comments

  1. Mooi jullie toer door Rome, doet me denken aan de eerst keer dat wij in Rome waren waar Anne Marie met haar zus Sharon voor één jaar woonde.
    Je kon bij het Vaticaan zo de kerk in lopen.
    De laatste keer dat we er waren was het zo druk en moest je door poortjes lopen.
    Zijn jullie ook wel eens op het dak geweest dat vond ik ook een geweldige ervaring.

  2. Mmm, ja, ik heb vorige maand ook carciofi gegeten in Rome!

  3. Dat je zo de kerk in kon lopen kan ik mij ook nog herinneren van mijn 1ste keer dat ik in Rome was. Helaas is dat tegenwoordig anders.
    Ik ben nog nooit op het dak geweest…goeie tip, ga ik de volgende keer eens doen!

  4. Wat kan je er lekker eten, hè.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*