Naast koken is sporten ook een grote hobby van mij. Vroeger was ik vooral bezig met turnen op hoog niveau . Maar toen ik voor mijn studie naar Den Haag verhuisde ben met het serieuze turnen gestopt en meer bij sportscholen gaan sporten en lesgeven. Tot 7 jaar geleden, toen wilde ik het buiten sporten, en dan vooral hardlopen, wel eens proberen. Mijn doel was om 5 kilometer achter elkaar te kunnen hardlopen. Nooit gedacht dat ik nu alweer voor de zesde keer aan de Saint Tropez Classic loop zou meedoen. En weer van die heerlijke Tarte Tropézienne kon genieten.
Hardloopvereninging Hague Roadrunners
Ik meldde mij aan bij hardloopvereniging Hague Roadrunners, waar voor bijna elk niveau een aparte loopgroep is. Al snel werd het mij duidelijk dat dit een hele gezellige vereniging was, er werd niet alleen hard getraind maar daarna werd er ook met z’n alle nog wat gedronken. Na een training van 1,5 uur is er ook altijd wat lekkers te eten voor een hele leuke prijs, dit omdat de vereniging gerund wordt door vrijwilligers. Binnen korte tijdliep ik inderdaad die ik die 5 km….en de 10km volgde snel.
Wedstrijdje
Als lopen dan lekker gaat is het ook wel leuk om eens aan een wedstrijdje mee te doen. Natuurlijk denk je dan meteen aan de CPC. Die is ook heel leuk om eens te lopen, maar is ook een hele drukke loop. Nu worden er ontzettend veel leuke loopjes georganiseerd, dus als je wilt kun je elke week aan een andere meedoen. Maar voor mij sprong er één meteen uit, de Saint Tropez Classic loop. Van de hardloopvereniging gaat er elk jaar een groepje, van ongeveer 15 personen, in de herfstvakantie vijf dagen naar Saint Tropez om daar mee te doen aan die Saint Tropez Classic loop. Dit is een hardloopwedstrijd van 8 of 16 km dwars door Saint Tropez heen.
Saint Tropez Classic loop
Afgelopen herfstvakantie ben ik alweer voor de zede keer meegegaan naar Saint Tropez om met de Saint Tropez Classis loop mee te doen. Ondertussen is de loop een goed excuus om elk jaar naar Saint Tropez af te reizen, want de activiteiten en de sfeer er om heen zijn minstens net leuk als de loop zelf. We vertrekken dan op donderdagmiddag van Schiphol en vliegen vandaar naar Nice. Hier stappen we in een huurauto en rijden in anderhalf uur naar Saint Tropez. Omdat Louis, een groepsgenoot, een chalet op Parc Résidentiel de l’Oasis in Gassin heeft, logeren we daar. Dit ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Saint Tropez. Echt ideaal. Meestal worden er twee chalets bij gehuurd om iedereen van een comfortabele slaapplek te kunnen voorzien. Eten doen we altijd gezellig met elkaar in de chalet van Louis.
Wijnproeverij
De volgende dag wordt er in de ochtend vaak nog een looptraining gedaan of een wandeling door de prachtige omgeving gemaakt. Het is maar net waar je zin in hebt. Na de brunch gaan we eerst even boodschappen doen en daarna naar een van de vele wijnchateau’s voor een wijnproeverij. Deze liggen vaak op de prachtigste plekken met een adembenemend uitzicht.
Vervolgens halen we zelf wijn bij Les Vignerons de Grimaud. Dit is een bedrijf dat lokale producten verkoopt en het heeft ook een soort ‘tankstation’ voor wijn. Hier kun je, naast gewone flessen wijn, ook jerrycannetjes of zelf meegebrachte flessen vol tanken met witte, rose of rode wijn. Het is lekkere wijn en heel grappig om te doen. Bij thuiskomst wordt er lekker gekookt en gezellig op het terras met elkaar gegeten.
Naar de markt
Zaterdagochtend moeten we natuurlijk naar de bekende markt op Place de Lices in Saint Tropez. Omdat het geen hoogseizoen is, is parkeren in Saint Tropez nu geen probleem. Bij de haven is een groot parkeerterrein en vlakbij het plein is een ruime parkeergarage.
Terwijl de dames over de markt slenteren, drinken de heren koffie op een veel te duur terras. Hier geven de heren ongeveer net zoveel uit als de dames op de markt 😉 De markt heeft een gezellige sfeer en is een perfecte mix van uitbundig gepresenteerde verse producten en leuke modegevoelige kleding. Dus voor zowel een ‘food-addict’ als de ‘fashionista’ is de markt een echte aanrader.
De markt is er tot ongeveer 13.00 uur en vanaf 15.00 uur in de middag kunnen we onze startbewijzen ophalen, dus hebben we nog even tijd om door smalle straatjes en de haven te lopen. Bij haven vergaap je je altijd weer aan de enorme jachten die er liggen. Onvoorstelbaar wat een rijkdom daar ligt. De één is nog mooier en groter dan ander. Omdat we nu net buiten het seizoen zijn, liggen er tussen de grote jachten ook kleine vissersbootjes in de haven Vooral als er een heerlijk zonnetje schijnt zien deze er schattig uit.
Startbewijzen
Dan is het tijd om de startbewijzen op te halen. Hier kun je al zien & voelen dat deze loop echt een happening is Saint Tropez. Het leuke is dat je elk jaar weer een hardloop shirt krijgt bij het startbewijs. Met het startbewijs in ons bezit lopen we nog een stuk van het parcours dat we volgende dag moeten gaan lopen. Voordat we weer naar huis gaan halen we nog even een heerlijke crêpe met suiker & Grand Marnier bij Crêperie Gran Marnier in Rue des Remparts.
Natuurlijk eten we de avond wedstrijd pasta, drinken (bijna) geen wijn en gaan we op tijd naar bed.
Zondagochtend wordt er vroeg opgestaan, licht ontbeten om op tijd in Saint Tropez bij het startpunt te kunnen zijn. Alle lopers lopen vandaag in het clubshirt van de Hague Roadrunners. Naast dat dit leuk staat, ben je als loper snel te herkennen tussen alle lopers voor degene die foto’s gaat maken.
Klaar voor de start….
Vlakbij het startpunt van de Saint Tropez Classic Loop wordt er nog even een leuke groepsfoto gemaakt en dan na het inlopen is het tijd voor de start bij de haven. Dan loopt het parcours slingerend door de schattigste straatjes van Saint Tropez, met een behoorlijke klim omhoog naar de Citadel. Met rondje om de Citadel heen lopen we weer terug naar beneden, met een prachtig uitzicht over de baai van Saint Tropez, via de haven en de straatjes op naar de finish op Place de Lices. Dit echt een prachtige plek om te finishen. Niet alleen omdat je blij bent dat je het hele parcours weer hebt afgelegd maar vooral het plein zelf met al die Platanen, de zon die er op schijnt.
Na de finish staat er voor alle lopers een grote tafel met frisse drankjes, fruit & chocola klaar. Daarnaast kunnen alle lopers ook nog een glas wijn en een stuk Tarte Tropézienne halen….heerlijk, wat een beloning! Het verhaal is dat deze taart ooit door banketbakker Alexandre Micka uit Saint Tropez aan Brigitte Bardot is gepresenteerd en zij de naam Tarte de Saint Tropez heeft geopperd maar dat de banketbakker hier Tarte Tropézienne van heeft gemaakt. Deze taart smaakte zo lekker dat ik hem bij thuiskomst ook meteen heb gemaakt. Mijn versie was lekker maar smaakte toch anders dan de echte in Saint Tropez.
Port Grimaud
Na de loop en de gezellige finish gaan we naar huis om te douchen en te lunchen. Als het warm genoeg is gaan ’s middags naar het strand om te zwemmen en te zonnen. Als het daar te koud voor is zijn er heel veel andere leuke plekken in de buurt om te bezoeken, zoals het plaatje Port Grimaud.
Port Grimaud is de voorhaven van het vestingstadje Grimaud. Doordat het stadje om de haven wordt verbonden door kanalen en bruggetjes, lijkt het wel een tweede Venetië. Auto’s mogen niet of nauwelijks het stadje in. Achter de huizen hebben de eigenaren hun privékade voor hun jachten. Verder zijn er veel restaurantjes, barretjes & cafés met hun terrassen vlak aan de kade. Het is heel leuk om door het stadje te wandelen en even op zo’n terrasje te zitten. Maar nog leuker is het om eens een rondvaart langs die dure huizen met vaak nog duurdere jachten er voor te maken.
Het vestingstadje Grimaud zelf is ook leuk om te bezoeken. Hier staat een ruïne van een kasteel , die je kunt beklimmen – want hij staat behoorlijk hoog op een berg. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de hele omgeving.
Gassin
Bij thuiskomt eten we heerlijke oesters die vers op de kleine vismarkt in Saint Tropez gehaald zijn. Die avond eten we een gezonde herstel maaltijd met veel verse groente en een heerlijk wijntje.
Maandagochtend is er na het ontbijt een ‘herstel’ training. Dan lopen we met de hele groep naar het dorpje van Gassin. Dit ligt op ruim vier kilometer afstand van het park. Alleen ligt het op een berg dus van de vier kilometer lopen we er ongeveer drie omhoog, waarvan sommige stukken heel steil. Eenmaal boven ben je trots en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de baai van Saint Tropez. Na een korte rust is de weg terug heerlijk relaxed naar beneden.
Op onze laatste avond gaan we altijd bij hotel restaurant La Ferme Ladouceur in Ramatuelle eten. Dit is een gezellig restaurant op een bijzonder leuke locatie. Het ligt tussen de wijnranken en heeft een fantastisch terras. Voor 47 euro eet je een heerlijk 3 gangen menu met onbeperkt wijn erbij. Echt een aanrader. Wel handig om even te reserveren want het is altijd vol.
Dinsdag is het helaas alweer tijd om alles weer op te ruimen en in te pakken. Omdat we pas in de avond vliegen is er ’s middags vaak nog wel even tijd om een mooie wandeling in de omgeving te maken of om nog een bezoekje te brengen aan Saint Tropez. Bij aankomst op Schiphol denkt iedereen eigenlijk hetzelfde – volgend jaar ga ik weer mee!
Met dank aan Louis & Sylvia
Tarte Tropézienne
Wat heb je nodig:
Ingrediënten deeg
- 500 gram meel
- 300 ml water
- 8 gram droge gist of 16 gram verse gist
- 20 gram boter
- Mespuntje zout
Kneed alle ingrediënten voor het deeg gedurende 20 min goed door elkaar zodat er soepel deeg ontstaat. Dek het deeg met een droge doek af en laat het 30-40 minuten op kamertemperatuur rijzen. Druk dan het deeg plat en laat het 10 min rusten.
Verdeel het deeg in stukken van ongeveer 200 gram en maak de stukken bolvormig. Leg de stukken in een ingevette bakvorm en bedek deze met een droge doek. Laat het deeg weer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Om te voorkomen dat het deeg te bol wordt, druk je het tijdens het narijzen een paar keer plat.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er grove kristalsuiker op. Bak het deeg dan 15-20 minuten in het midden van de oven.
Laat het deeg goed afkoelen en maak ondertussen de crème
Ingrediënten crème:
- 90 gram mix voor gele room
- 300 ml melk
- 250 ml geklopte slagroom
- 30 gram suiker
- Voor de afwerking – grove kristalsuiker en poedersuiker
Klop de slagroom met de suiker stijf. Meng de gele roommix met de melk tot een gladde room ontstaat. Doe de geklopte room met suiker erbij en roer dit tot een mooie gladde room. Laat de massa even rusten.
Snij de afgekoelde taart horizontaal, in 2 gelijke delen, door midden. Doe de room in een spuitzak met spuitmond 12 – 14. Spuit de room rijkelijk op de onderste helft van de taart. Leg de bovenste helft er weer op en bestrooi deze met poedersuiker.
Geweldig zeg! Als ik die foto s zo zie krijg ik zo n zin in de zomer! En honger……maar dat krijg ik altijd van jou posts!???
Hahaha laat inderdaad de zomer maar komen! ☀️
Weer lekker buiten eten ?