Na een heel druk jaar, waarin er nauwelijks tijd overbleef om leuke dingen te doen, heb ik mijzelf voorgenomen om een periode veel tijd vrij te maken voor één van mijn favoriete hobby’s, reizen. First stop: Lissabon. Ik vertel je alles over de things to do in Lissabon, de charmante hoofdstad van Portugal.
Things to do in Lissabon
Lissabon stond al heel lang op mijn verlanglijstje van stedentrips. Dus toen ik een aanbieding voorbij zag komen, heb ik die gelijk geboekt. Daarna meteen, via HomeAway, op zoek gegaan naar een leuk appartementje.Op een zaterdagochtend vertrokken we heel vroeg naar Lissabon. Vanaf het vliegveld is de stad makkelijk te bereiken met de metro, waar we om half 11 bij halte Rossio midden in de benendenstad – Baixa – uitstapten. Omdat we een uurtje te vroeg waren voor ons appartementje zijn we eerst even, met een heerlijk warm zonnetje op onze bol, over het plein met het standbeeld Praça Dom Pedro gelopen.
Hier is elk weekend een heel leuk marktje met veel homemade producten. Er stond ook een mevrouw met zelfgemaakte taarten. Deze zagen er zo lekker uit dat we een stuk van meegenomen hebben. Het bleek een Toucinho do Céu te zijn. Dit is een taart die au-bain-marie gebakken wordt. Heel zoet maar ontzettend lekker. Heel lief van die mevrouw dat ze ons haar recept wilde geven.
Lopen, lopen, lopen
Als ik op stedentrip ben neem ik zo min mogelijk een metro of bus maar loop ik eigenlijk altijd alles. Maar nu bleek ons appartement echt bovenop de berg te zijn. Gelukkig is het openbaar vervoer in Lissabon goed geregeld en reed er een bus naar ons appartement. Dat direct naast het bekende Castelo de São Jorge was, in de oudste wijk van de stad Alfama. Naast het prachtige uitzicht over de wijk Alfama, Baixa en de rivier de Taag, ook een perfect uitgangspunt om de stad te verkennen. Niet alleen omdat je voornamelijk bergafwaarts loopt maar ook slinger je door de schattige oude smalle straatjes, vol met leuke restaurantjes. Dit is ook de wijk, samen met Bairro Alto, waar ‘s avonds in de meeste restaurantjes het bekende Fado live wordt gezongen. Echt heel leuk om hier een avond lekker te gaan eten.
Rivier de Taag
Na een wandeling naar beneden kom je bij de rivier de Taag. Het leukste stuk om over de kade langs de Taag te lopen is vanaf het plein Prada do Comércio richting de wijk Belém. Vanaf Rossio kun je door een winkelstraat (met winkels van de bekende modemerken) zo naar dit prachtige plein, dat omringd wordt door imposante gebouwen, lopen.
Bij dit plein ligt er aan de Taag een boot op de kade, waarvan ze een bar van gemaakt hebben met een heel leuk terrasje erbij. Een lekker punt om in het zonnetje een koel drankje of een heerlijk glaasje port te drinken en even bij te komen van het vele wandelen.
Tijdens een wandeling over de kade is er van alles te zien. Er zijn in Lissabon veel straatartiesten, die kunstwerken of muziek maken of een act opvoeren. Dit is ook te zien aan de vele muurschilderingen die je overal in de stad tegen komt. Op de kade langs de Taag zijn altijd veel straatartiesten/kunstenaars bezig met het opvoeren van hun act of tentoonstellen van hun kunstwerken.
Wij zijn op de laatste dag hier gaan wandelen, maar omdat er zoveel te zien is hadden wij helaas te weinig tijd om helemaal naar Belém te lopen.
Feira de Ladra markt
Op dinsdag is altijd de markt Feira de Ladra op Campo de Santa Clara in de wijk Alfama. Deze markt is een soort brocante markt. Heel gezellig om hier over heen te lopen. Hierna zijn wij op de bekende tram 28 gestapt. Deze rijdt je door hele stad. Zeker omdat de straatjes soms zo smal zijn dat je het gevoel krijgt dat de tram er nauwelijks door heen kan rijden. Echt een ervaring! Hou tijdens de rit wel je tas goed in de gaten want, zoals helaas in elke toeristische stad, zijn ook hier zakkenrollers.
Verder is het een het eten in Lissabon heerlijk. Zeker als je van vis houdt. Zelf ben ik dol op sardines die echt spartel vers worden serveert. Heerlijk met een frisse witte wijn. Ook voor een lekker glaasje port zit je in Lissabon helemaal goed. Port hebben ze werkelijk in elke prijsklasse. Er zijn zelf winkels die alleen flessen port verkopen, heb er zelfs flessen port gezien van ruim € 800,- Heel bijzonder.
We hebben er ook nog een hele lekkere witte sangria gedronken, op een terras in de zon. Dan denk je echt beter dan dit wordt het niet.
Zelf moet ik zeker nog een keertje terug om de wijk Belém te bezoeken, want die schijnt echt de moeite waard te zijn. Dus ik zal deze bijzondere stad zeker nog een keertje bezoeken. Heb jij nog leuke aanvullende tips voor things to do in Lissabon?
Bij thuiskomst heb ik natuurlijk het recept van die heerlijke taart uitgeprobeerd. De taart zag er bij mij nog niet zo mooi uit als die van de markt, maar hij was wel erg lekker. Eet smakelijk & veel plezier in Lissabon 😉
Toucinho do Céu
Ingrediënten:
- 15 eidooiers
- 200 gr. amandelen (gemalen)
- 500 gr. suiker
- 2,5 dl water
- 40 gr. gemalen kokos
- 3 eetlepel citroenrasp
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Mix de 15 eidooiers met de gemalen amandelen.
Doe de 2,5 dl water in een pan. Voeg hier de suiker aan toe en verwarm het langzaam. Als de suiker is opgelost en ontstaan bolletjes/belletjes, haal je de pan van het vuur. Voeg het suikermengsel geleidelijk aan de eidooiers met amandelen toe. Roer dit goed en stevig door elkaar en laat het mengsel afkoelen.
Toucinho do Céu wordt meestal in ronde vormpjes geserveerd maar kan natuurlijk ook in een cakevorm. Omdat de cake au-bain-marie gebakken wordt, moet de bakvorm wel waterdicht zijn.
Vet de vorm goed in en giet het mengsel in de bakvorm.
Dan kun je de au-bain-marie in een pan bakken. Breng dan het water in de pan de kook en zet de cakevorm in het kokende water. Doe de deksel op de pan en laat het water zachtjes doorkoken. Laat dit zeker voor 50-60 min zo koken.
Zelf heb ik kleine ronde bakvormpjes gebruikt. Die heb ik in een bak met kokend water in de oven gebakken. Door de kleinere vormpjes gaat dit sneller. Bak ze dan ca/ 20-25 min in de oven op 180°graden.
Gebruik je liever een ronde springvorm, neem er dan 1 met een diameter van ong 22 cm. Bak het dan voor 30-40 min op 180°graden in de oven.
Wauw wat mooi daar!!en het recept klinkt heerlijk!!
Wij zijn ook in Portugal geweest. Wel niet in lisboa, maar wat een heerlijkheid. Mooie foto’s deel je hier. ❤️
Lissabon is prachtig en leuk om in elk seizoen te bezoeken