Van kinds af aan heb ik mijn zomervakanties doorgebracht in Oostenrijk. Ik heb dan ook een zwak voor dit land, de keuken en de mooie bergen. Maar sinds een jaar of tien is mijn aandacht verschoven naar Zuid-Tirol in Italië. Wat ik stiekem Oostenrijk 2.0 noem. Want je hebt er de magische Dolomieten, de gezellige Oostenrijkse look & feel én de combinatie van twee fantastische keukens. Ik hou van Zuid-Tirol!
San Vigilio in Zuid-Tirol
San Vigilio ligt vlakbij het skigebied Kronplatz, waar zowel in de zomer als in de winter veel te beleven valt. In de winter uiteraard voor de wintersport, het is één van de weinige skipistes in de Alpen met maar liefst vijf zwarte pistes. En in de zomer voor het maken van mooie wandelingen of fietstochten. Er zijn ruim 650 kilometer aan wandelpaden en (mountain)bike routes. Het stadje ligt in het Pustertal, met als belangrijkste stad Brunico (Bruneck). Van Utrecht naar San Vigilio is net aan 1000 kilometer met de auto, zonder al te veel verkeer kun je er in zo’n 12 uur heen rijden. Wil je met het vliegtuig, vlieg dan op Bolzano (Bozen) vanaf Rotterdam of Düsseldorf.
Hotel Stoa
Als ik je één plek kan aanbevelen, dan is het wel hotel Stoa in San Vigilio. Vanwege de ligging in het dorp, de ruime kamers, de vriendelijke eigenaren en het fantastische onbijtbuffet. Maar vooral vanwege de meest fantastische infinity pool op het dak, met uitzicht over de bergen. Ik heb zelden zo’n mooi (heerlijk verwarmd!) zwembad gezien. We hebben er dan ook heel wat uurtjes doorgebracht.
En dan mag ik de panaromasauna met hetzelfde fantastische uitzicht niet vergeten! Daarna kun je heerlijk ontspannen in de relaxruimte met verse thee en lekkere fruitwatertjes. Wat wil je nog meer na een stevige wandeling of een dag op de lange latten?
In de kelder van dit mooie lichte en gezellige hotel vind je ook nog een Turks stoombad, whirlpool en sauna. Je wilt er nooit meer weg!
Culinair Zuid-Tirol
Wat mij het meest aantrekt in Zuid-Tirol is de keuken, die met recht het best of both world genoemd kan worden. Van canederli (de Italiaanse variant van de Oostenrijkse knödel) tot verfijnde vleeswaren en van de lekkerste Alpenkazen tot natuurlijk pasta gerechten. Ik geef je een hieronder een aantal tips voor super goede restaurants in San Vigilio en omgeving die de regionale keuken eer aan doen!
Tlo Plazores
Tlo Plazores is een klein maar fijn restaurant in een prachtige oud gebouw uit 1296. Chef Uli (die zich zelf kruidenheks noemt) kookt hier eerlijk en heerlijk met verse ingrediënten die zij zelf verbouwt of van kleine lokale producten afneemt. Wij genoten hier o.a. van een heerlijke selectie lokale vleeswaren en worst en een plank vol heerlijke koe- en geitenkazen, chutney en noten met honing.
De brandnetelflan in een fondue van alpenkaas die ik vervolgens at moet je zeker een keer proberen!
Alpinn
Over restaurant Alpinn schreef ik eerder al een uitgebreid artikel. Aanrader!
Osteria Ciastel
Ook bij Osteria Ciastel bestelden we als voorgerecht een selectie van kazen, vleeswaren en worsten. Want zo ontzettend lekker zijn deze regionale specialiteiten, vooral de Tiroler speck!
En natuurlijk moest ik deze vakantie een keer canederli eten, de Italiaanse variant van de Oostenrijkse knödel. Heerlijk met gesmolten (bruine) boter en geraspte kaas. Het recept vind je binnenkort ook op mijn blog!
Ook in Osteria Ciastel wordt zoveel gekookt met lokale ingrediënten en volgens familierecepten.
Aquabad Cortina Bio hotel
In de ‘Biostaria‘ bistrot van Aquabad Cortina Bio Hotel wordt biologisch gekookt. En hoe! We genoten er van het verrassingsmenu van de chef die iedere dag (behalve donderdag) om exact 19.19 uur aanvangt. Kom op tijd, dan heb je nog even tijd om een keuze te maken uit de enorme wijnlijst met een selectie aan wijnen van lokale wijnmakers.
Van de heerlijke amuses tot de gnocchi met biet en kaas tot de gevulde en gebakken courgettebloem, alles was even lekker!
Het dessert, een soort van gefrituurde griesmeelstaafjes met sorbetijs en vanillesaus, wil ik zeker nog eens na gaan maken!
Musea
Bovenop de Kronplatz vind je maar liefst twee bijzondere musea. Als je wilt kun je bij de kabelbaan al een (prijsvoordelige!) combikaart kopen. Door tijdgebrek (de laatste kabelbaan vertrok al bijna) hebben we helaas MMM Corones niet kunnen bezoeken. Dit bergmuseum, opgericht door de beroemde alpinist Reinhold Messner is een architectonisch meesterwerk van de architect Zaha Hadid.
Reinhold Messner was de eerste persoon ooit die alle bergen hoger dan 8.000 meter beklom. Hij bereikte ook nog eens de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof. In he museum wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van het bergbeklimmen verteld.
Wel bezochten we LUMEN, het museum van bergfotografie. In dit bijzondere lichte gebouw van vier verdiepingen met enorme raampartijen (de mooiste bergkunst is namelijk gewoon buiten te zien!) is veel aandacht besteed aan de presentatie.
Van de originele klimtouwen met foto’s tot de spectaculaire mirror room en de ‘shutter’, een oog dat langzaam het adembenemende uitzicht buiten onthult.
Het museum LUMEN maakt onderdeel uit van het Alpinn restaurant.
Skyscraper op Kronplatz
Bovenop de Kronplatz vind je de Skyscraper. Schommelen boven een diep dal (2275 meter), wie wil dat nou niet? De ‘Skyscraper’ is in 2021 geopend van 5 juni t/m 17 oktober en kost 13 euro (zittend) of 16 (liggend). Ik vond zittend wel eng genoeg, Bodhi ging liggend. Wat een geweldige ervaring! Je moet misschien even een drempeltje over maar doe het als je er de kans voor hebt!
Zuid-Tirol
Wie houdt van prachtige natuur, cultuur en goed eten (wie niet eigenlijk), is in Zuid-Tirol helemaal op zijn plek. En hoewel je het soms wel moet treffen met het weer (een paraplu en regenjas hoort zeker in je koffer te zitten) kom je van vakantie 100% uitgerust en voldaan terug! Vergeet ook niet wat culinaire souvenirs zoals kaas en Südtiroler Speck mee naar huis te nemen.
Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk. Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Voor meer informatie over de prachtige regio Zuid-Tirol kun je een kijkje nemen op de Nederlandse website