Afgelopen vrijdag waren we uitgenodigd voor een diner ter ere van de pensionering van mijn vader bij de Dirkzwager Groep. We gingen eten in het restaurant “De hoop op d’swarte walvis” op de Zaansche Schans in Zaandam. Een geweldige avond vol heerlijke eten en ontroerende speeches. Een fantastisch afscheid voor een fantastische vader! Wat ik hier met jullie wil delen is natuurlijk het heerlijke eten wat ik die avond geserveerd kreeg. Alle gangen natuurlijk begeleid met bijpassende wijnen, dessertwijn en port. De ober/sommelier wist ook smakelijk alles te vertellen over de gerechten en de wijnen die geserveerd werden. Al met al een hele belevenis. We begonnen om half zes met een glas wijn en een nootje en eindigde om half één ’s nachts met koffie en bonbons!
De amuse bestond uit een creme brulee van geitenkaas, iberico ham en een krokante toast
Het voorgerecht was gerookte zalm met limoen en creme fraiche, koek van oude beemsterkaas, zoet zure komkommer, vanillemayonaise en krokant van saffraan.
De soep (die ik zeker ga proberen na te maken!) was een velouté van bospaddestoelen, met ravioli van eekhoorntjesbrood, paddestoelen en aardappelkaantjes.
Het tussengerecht bestond uit gepocheerde rode mulfilet met krokante bladpeterselie, creme van oerbieten en schuim van kreeft.
Het hoofdgerecht (ik gebruikte hier mijn flits, is duidelijker qua foto maar minder ‘sfeervol’) was een proeverij van rund, rosé gebraden en krokant gebakken, met polenta, truffel mousseline en jus van laurier.
Het nagerecht was een bombe van witte chocolade en praline met vruchtencoulis, chocoladeroomijs en karamelschots. Eigenlijk was het toetje het enige gerecht waar ik niet echt van gecharmeerd was. Misschien zat ik gewoon al te vol….
Tot slot nog koffie met likeur en chocolaatjes, maar daar heb ik geen foto meer van gemaakt. Al met al een culinaire belevenis die wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is! Ik beveel het restaurant De hoop op d’swarte walvis dan ook van harte aan!