Voor de lancering van de Bio10daagse (14 t/m 23 september) was ik uitgenodigd voor een bezoek aan het Rijksmuseum en een lunch in restaurant RIJKS ®. Een restaurant met Michelinster, dus weer een puntje dat ik van mijn fifty before fifty bucketlist af kan strepen! En ik mag het recept van een heus sterrengerecht met jullie delen vandaag!
RIJKS: schilderij op je bord
Na een bijzondere rondleiding door het Rijksmuseum met foodhistoricus Lizet Kruyff gingen we naar het naastgelegen restaurant RIJKS ®. Waar executive chef Joris Bijdendijk de sterren van de hemel kookt. De schilderijen uit het naastgelegen museum lijk je hier op je bord te krijgen, zo mooi ziet ieder gerecht er uit. RIJKS ® is het Rijksmuseum op je bord.
Oer-Hollands
In RIJKS wordt gekookt met oer-Hollandse ingrediënten. In de keuken stond dan ook een prachtige verzameling van tafelzuren. Joris kookt graag en veel met groente, die vaak op verrassende wijze wordt bereid. Met technieken die we eerder kennen voor de bereiding van vlees en vis. Joris gaf ons een demonstratie van één van de gerechten die we later geserveerd zouden krijgen: koolraap in zoutkorst. Een knappe man die goed kan koken. Wat wil een vrouw nog meer?
Driegangen lunch
De lunch begon met een prachtige amuse: een blini van rijstmeel gevuld met kaas en afgemaakt met kruiden. Kunstig geserveerd op een boomstammetje.
Vervolgens aten we de koolraap in zoutkorst met oude Texelse geitenkaas en bessensaus. Een overweldigend lekker gerecht. Een heerlijke smaakcombinatie met verrassende texturen. De wijn die we erbij dronken was – naast verrukkelijk – ook Nederlands: een witte Limburgse wijn van de Apostelhoeve.
De langzaam gegaarde varkenshesp met een – als dropveter opgerolde – jonagold appel gegaard in bietensap was wederom een plaatje om te zien. En lekker! Erbij dronken we een pinot noir uit Nieuw-Zeeland.
Tot slot een worteltaartje met koffiemeringue en ijs van witte chocolade. I’ve died and gone to heaven…..
Een driegangen lunch in RIJKS® kost € 37,50. Best betaalbaar voor zo’n culinair festijn!
Restaurant RIJKS® is zeven dagen in de week open voor lunch of diner.
maandag t/m zaterdag van 11.30 tot 22.00 uur
zondag van 11.30 tot 15:00 uur
Reserveer voor lunch of diner via het reserveringssysteem op de site, telefonisch (020-674755) of per e-mail
Koolraap in zoutkorst met oude Texelse geitenkaas en bessensaus
Zelf thuis aan de slag met een sterrengerecht? Van Joris mogen we het recept van de koolraap in zoutkorst delen! Dit recept (en meer van dit soort recepten) zijn ook terug te vinden in het boek van Joris Bijdendijk dat op 14 november zal uitkomen: ‘De keuken voor de Lage landen”.
Wat heb je nodig (4 personen)
Koolraap in zoutkorst
- 1 grote koolraap
- 750 gram bloem
- 250 gram fijn zout
- 350 gram eiwit
- 2 eieren
Maak een deeg van de bovenstaande ingrediënten. Wikkel het deeg om de koolraap en bak de koolraap ca 1,5 uur in de oven op 170 graden. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Breek de kost en snijd de koolraap in plakken van ca. 2 cm. dik. Neem een ronde uitsteekvorm en snij mooie (zo groot mogelijke) rondjes uit.
Hangop
- 500 gram geitenyoghurt
- zout en peper
Hang de yoghurt in een theedoek en zet een nacht in een vergiet boven een kom in de koelkast. Doe de overgebleven yoghurt in een schaal, breng op smaak met zout en peper en doe in een spuitzak.
Gesneden lavasstelen
- 1 bosje lavas
- tijm
- laurierblad
Haal de bladeren van de lavasplant en snij de stelen zo fijn mogelijk. Bak de lavas in een pan met olie. Als de lavas een mooie kleur heeft, voeg dan de tijm en het laurierblad toe. Neem de mix uit de pan.
Kletskoppen
- 80 gram water
- 20 gram zonnebloemolie
- 12 gram maismeel
- 1 gram zout
Mix alle ingredienten met de handmixer en bak hele dunne kletskoppen in een kleine koekenpan.
Saus van zwarte aalbes en lavasolie
- 500 gram zwarte aalbessap
- 100 gram lavasolie
- 100 gram eendenbouillon
Laat de zwarte aalbessap in een pan inkoken tot ca. 1/3. Voeg de eendenbouillon toe en laat nog wat meer inkoken. Laat afkoelen en mix het vlak voor serveren met de olie.
Bord opmaken
- Oude Texelse geitenkaas
Leg de koolraap op een bord en bedek deze met dunne lijnen van hangop uit de spuitzak. Sprenkel de lavassteeltjes over de yoghurt. Bedek met de kletskop. Rasp de kaas eroverheen met een fijne rasp. Maak de saus af en serveer deze naast de koolraap.
Recept: Joris Bijdendijk, restaurant RIJKS ®
Wat een mazzel dat je hier naar toe mocht! Ik was toevallig gisteren in het Rijksmuseum en voel me daardoor extra geïnspireerd. De gerechten doen me inderdaad aan stillevens van eten denken, heel mooi!
Ik vroeg me nog af: moet de koolraap geschild zijn voor hij zijn jasje krijgt?
Goede vraag! Nee, je hoeft de koolraap niet te schillen.
Wat ziet dat er allemaal fantastisch uit! Bij jou kan hij afgevinkt worden maar bij mij is er weer een ‘wanna eat’ bijgekomen 🙂 Leuk recept.
Ik vind het vooral zo knap hoe verrassend er met groente wordt gewerkt. Kan ik nog veel van leren!
oooh zit hier even te kwijlen zeg 😀 en wat gaaf dat je daar heen mocht!!! vinkje bucketlist done 😀
Ja dat zijn de geluksmomentjes in het leven he 🙂 Mij maak je altijd blij met goed eten.
Wat ziet dat er heerlijk uit allemaal zeg! Ik had er ook heel graag bij geweest, maar ik moest werken die dag. Zo jammer!
Dat is zeker jammer Martine. Had het leuk gevonden je daar te zien.
Wat een leuk artikel! Het ziet er prachtig uit allemaal en ook lekker! Leuk ook de receptjes 🙂 Halloooo Joris haha! Een knappe man die kan koken is zeker niet verkeerd hihi!