Ik ben nog iedere dag verliefd op mijn pistachekleurige KitchenAid Artisan. En gebruik ‘m ook heel regelmatig. Maar ik realiseer mij ook dat niet iedereen zo’n apparaat van rond de 500 euro kan of wil aanschaffen. Toen ik onlangs een Bourgini Classic Kitchen Chef kreeg leek het mij een goed moment voor de test: Kitchenaid versus Bourgini! Ik maakte met beide apparaten heerlijke rozenmeringue.
Bourgini Classic Kitchen Chef
Net als de KitchenAid is de Bourgini Classic Kitchen Chef een staande keukenmixer in mooi retro design. De machine heeft een krachtige 1250W motor, bevat een 4,5 liter roestvrijestalen kom en heeft zes snelheden en een pulsfunctie. De mixer wordt geleverd met een garde, een platte menghaak en een deeghaak. Afhankelijk van de kleur (roomwit, zwart of rood) betaal je tussen de € 79,99 en € 89,99 voor het apparaat. Een hele mooie prijs dus. De Bourgini Classic Kitchen Chef is dan ook uitgeroepen als ‘beste koop’ door de Consumentenbond.
Kitchenaid Artisan
De KitchenAid Artisan is krachtige keukenmixer met een vermogen van 300 watt. Wat qua vermogen dus een stuk minder lijkt dan de Bourgini. Het geheim zit ‘m hier in de directe aandrijving van de motor, waardoor de machine het zwaarste brooddeeg aan kan. Bij andere keukenmachines is de aandrijving altijd indirect en is er dus een groter vermogen nodig om hetzelfde resultaat te verkrijgen. De KitchenAid heeft een mengkom van 4,8 liter en wordt geleverd met vier opzetstukken en extra mengkom. Leverbaar in vele prachtige kleuren. En met de vele beschikbare (dure!) accessoires breid je de mogelijkheden van de Artisan mixer flink uit. Van citruspers tot gehaktmolen of pastamachine! Afhankelijk van de kleur kost deze keukenmixer ca. € 529,00
De test
Ik besloot de machines te gebruiken voor het kloppen van eiwit. Ik maak namelijk graag meringue of Italiaans schuim voor mijn favoriete lemon meringue tartelletes. Mijn KitchenAid klopt de eiwitten probleemloos en supersnel tot witte en stevig en pieken.
De Bourgini is qua look prachtig, maar qua ‘feel’ ben ik een beetje huiverig. Alles voelt wel heel erg plastic. En daardoor ook kwetsbaar. Maar bij gebruik merk je daar niets meer van. Afgezien van een redelijk geluidsvolume (die de KitchenAid overigens ook maakt) doet de Bourgini gewoon prima zijn werk. Stevige witte wolken eiwitschuim, voor de allerlekkerste rozenmeringues.
De uitslag: KitchenAid Artisan of Bourgini Classic Kitchen Chef?
Ben je op zoek naar een goed functionerende keukenmachine en niet meer dan dat? Dan kan ik je de Bourgini Classic Kitchen Chef van harte aanbevelen. Op het hoofdkantoor heb ik gezien dat ze bezig zijn de Kitchen Chef uit te brengen in vele prachtige kleuren en die prijs van € 79,99, tja, die ligt toch wel heel ver verwijderd van die van de KitchenAid.
Ben je een echte keukenprinses, sta je vrijwel dagelijks in de keuken en wil je – net als ik – ook een ijskom en gehaktmolen, dan is de KitchenAid je beste vriend!
Rozenmeringue
Wat heb je nodig:
- 4 eiwitten
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 10 gram maizena
- 1 eetlepel rozenwater (in Turkse winkels of bij AH)
- (eventueel) rode voedselkleurstof
- Gedroogde rozenknopjes (te koop bij o.a. Aziatische winkels of Dille & Kamille)
Extra: staande mixer, spuitzak, bakpapier
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Het eiwit moet stijf en glanzend zijn en lange stevige pieken hebben. Meng er vervolgens de maizena, rozenwater en de poedersuiker door. Kleur desgewenst roze met een paar druppels rode voedselkleurstof.
Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit toefjes op de bakplaat. Verkruimel een aantal rozenknopjes en strooi die over de meringuetoefjes
Laat in de oven in ca. 2 uur drogen. Schakel de oven uit en laat afkoelen in de oven.
Ze waren heerlijk!! Dank je wel
I loved reading your review of the Bourgini Classic Kitchen Chef! The rozenmeringue recipe sounds divine, and I can’t wait to try it out for my next gathering. Your tips made it seem so approachable. Thanks for sharing such a detailed post!
I absolutely loved your review of the Bourgini Classic Kitchen Chef! The rozenmeringue recipe sounds divine, and I can’t wait to try it out myself. Your tips for using the kitchen chef made everything so much easier to understand. Thanks for sharing your experiences!