Ik ben dol op tuinbonen maar had ze nog nooit zelf vers gedopt. Dus toen ik onlangs op de markt verse tuinbonen vond greep ik mijn kans. Ik maakte er een heerlijke tuinbonensalade met spekjes en feta mee!
Tuinbonen doppen
Tuinbonen zitten in enorme peulen. Per persoon heb je zo een halve kilo nodig. Waar je dan zo’n 100 gram per persoon aan tuinboontje uithaalt! De rest van de peul gooi je weg, die is niet eetbaar. Het is best een leuk klusje, lekker boontjes doppen op de bank. Maar als ik heel eerlijk ben proefde ik niet zo heel verschil met tuinbonen uit de diepvries. En ze waren ook nog eens behoorlijk aan de prijs! Het seizoen voor verse tuinbonen loopt van april-mei tot september.
Dubbel doppen
Het is het lekkerst als je de boontjes na het koken nog een keer ‘dopt’. Dus het beetje grijsachtige stugge schilletje verwijdert zodat je een knalgroen boontje overhoudt. Dat is pas een klusje! Het is niet persé nodig maar wel extra lekker! Voor het recept hieronder ga ik uit van diepvries tuinbonen. Die dubbeldop je na het koken. Gebruik je verse bonen, dan dubbeldop je na twee minuutjes blancheren in kokend water. Kook ze daarna in ca. 7 minuten gaar. Niet dubbelgedopte boontje hebben zo’n 10 minuten nodig. Voeg geen zout toe, dat maakt het velletje stug. Ook zo’n fan van tuinbonen? Maak dan ook eens deze frittata uit de oven.
Tuinbonensalade met spekjes en feta
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram (diepvries)tuinbonen
- 75 gram spekreepjes
- Blokjes feta in olie
- (eventueel) olijfolie
- paar blaadjes verse munt
- gepelde pistachenootjes
- zout en peper
Kook de diepvries tuinbonen 1 minuut in een pan met kokend water. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water. Verwijder de stugge schilletjes. Bak de spekreepjes uit in een droge koekenpan. Scheur de muntblaadjes of snijd/knip in reepjes. Meng de tuinboontjes met de spekreepjes, blokjes feta (hoeveelheid naar smaak), munt en pistachenootjes. Breng op smaak met wat olijfolie (ik gebruik meestal de olie uit het potje van de fetablokjes (Appetina) en zout en peper.
Mijn moeder gebruikte altijd bonenkruid bij tuinbonen is een uitstekende combinatie
Bedankt voor de tip, ik ga het eens proberen!