Het is denk ik wel één van de lekkerste sauzen ter wereld: bearnaisesaus. Een warme saus op basis van boter en eigeel, met de heerlijke smaak van verse dragon. Ik dacht altijd dat zelf bearnaisesaus maken heel moeilijk was. Maar met dit recept kan het eigenlijk niet mislukken!
Geschiedenis van bearnaisesaus
Bearnaisesaus is vernoemd naar de Franse streek Béarn. Het werd voor het eerst gemaakt in 1836 door chef Collinet, die ook de uitvinder is van de gepofte aardappelen. Meer lezen over de geschiedenis van bearnaisesaus?
Upgraden van de maaltijd
Met bearnaisesaus kun je van een gewoon stukje vlees of vis onderdeel van een chique (kerst)diner maken. Heerlijk bij bijvoorbeeld biefstuk, ribeye of witvis. Gebruik bij voorkeur verse dragon, dat maakt echt het verschil. Ligt niet altijd bij iedere supermarkt, maar probeer het eens bij de betere groenteboer of een grote AH. Gebruik je gedroogde dragon, neem dan een halve eetlepel.
Help mijn saus schift!
Wanneer je het vuur laag houdt en verder de stappen in dit recept volgt zal de saus niet gaan schiften. Gebeurt dat toch, neem dan de pan van het vuur, voeg 2 eetlepels koud water toe en blijf stevig kloppen. Je kunt bearnaisesaus ook niet opwarmen, de saus gaat dan ook schiften. Wil je de saus wat eerder klaar maken, bewaar ‘m dan in een thermoskan.
Bearnaisesaus maken
Bearnaisesaus
Ingrediënten
- 2 eetlepels witte wijnazijn 30 ml
- 2 eetlepels water of witte wijn 30 ml
- 1 sjalotje
- 3 peperkorrels
- 1 eetlepel verse dragon of een 1/2 eetlepel gedroogde
- 2 eierdooiers
- 100 gram roomboter in blokjes
Aan de slag!
- Snipper het sjalotje fijn, hak de dragon grof. Plet de peperkorrels
- Maak een zogenaamde gastrique door in een pannetje met dikke bodem de azijn, water, sjalotje, dragon en de geplette peperkorrels aan de kook te brengen. Laat 2 minuten inkoken. Neem van het vuur.
- Klop 2 eierdooiers los. Zet de pan met gastrique weer op een laag vuur. Voeg de eidooiers toe en klop goed door met de garde.
- Na 2 minuten voeg je de blokjes boter toe en blijf je kloppen, nog zo’n drie minuten, tot het de substantie van mayonaise heeft.
- Breng eventueel op smaak met wat zout.