Ik moet eerlijk bekennen: voor iemand die altijd beweert zoveel mogelijk zonder pakjes en zakje te koken is het best raar een fan van noodles te zijn. Je weet wel, van die spotgoedkope pakjes met zo’n blok noodles en een zakje smaakmakers. Kokend water erover, drie minuten wachten en klaar! Een heerlijke lunch, helemaal met mijn zelfgemaakte crispy chili olie!
Toppings
Ik schreef er al eerder een artikel over, over noodles en de vele toppings die je er bij kunt eten. Pimp je noodles dus. Zo maak je van zo’n simpel pakje toch een lekkere en vullende maaltijd.
Crispy chili olie
Opeens zag je het overal, de crispy chili olie. Kant-en-klaar (de bekendste is de pot van Lao Gan Ma) en zelfgemaakt. Er zijn dan ook vele verschillende recepten te vinden. Ik heb deze gebaseerd op een recept van Culy, maar heb die de tweede keer dat ik het maakte wel aangepast aan mijn eigen smaak. Doe de crispy chili olie overigens – net als ik – niet in een fles maar eerder in een (weck)pot. Anders krijg je de crispy sjalotjes en knoflook er haast niet meer uit!
Crispy chili olie maken
Crispy chili olie
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 ml zonnebloemolie
- 4 sjalotjes
- 8 teentjes knoflook
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 4 theelepels chilivlokken
Aan de slag!
- Snijd de knoflook in dunne plakjes en de sjalotjes in dunne ringen.
- Verhit de olie in een pannetje op een middelhoog vuur. De olie is heet genoeg wanneer je de achterkant van een houten lepel in de olie doet en er belletjes ontstaan. Zet het vuur laag en voeg de sjalotjes, knoflook, steranijs, kaneelstokje een snuf zout toe. Laat ca. 15-20 minuten pruttelen tot de sjalotjes en knoflook goudbruin zijn. Blijf in de buurt, het kan soms hard gaan.
- Giet de olie door een zeef in een glazen pot. Laat de sjalotjes en knoflook vijf minuutjes afkoelen in de zeef (zo blijven ze straks knapperig). Verwijder de steranijs en het kaneelstokje en doe de sjalotjes en knoflook in de olie, samen met de chilivlokken.
- Bewaar de crispy chili olie in een afgesloten pot.