Omdat ik nog nooit in mijn leven een tuin heb gehad, ben ik ook nooit zo’n grote bbq-fan geweest. Ik vind het wel leuk en lekker hoor, maar 1-2 keer per jaar in het park vind ik wel weer genoeg. En het gekke is: ik ben meer fan van de ‘dingen’ er om heen dan van het vlees of vis van de barbecue. Doe mij maar stokbrood, smeersels, (pasta)salade en sauzen. Ik deel met jullie de lekkerste sauzen voor bij de bbq!
Koude sauzen voor bij de bbq
Remouladesaus
Een van de lekkerste sauzen in de zomer vind ik remouladesaus, een saus uit de Franse keuken. Fris en romig tegelijk! Traditioneel geserveerd bij gebakken vis, maar natuurlijk ook heerlijk op vis van de barbecue. En niet te versmaden bij een portie friet of gebakken aardappelen!
Aioli
Aioli is heerlijk als saus bij kip en shoarma of gyros. Maar doet het ook perfect op een stokbroodje!
Cocktailsaus of whiskeysaus
Cocktailsaus en whiskysaus worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil? De ingrediënten zijn hetzelfde, alleen aan de laatste wordt – surprise, surprise – whisky toegevoegd. Eten er kinderen mee? Dan kun je de saus maken volgens het recept en de whisky achterwege laten. Al is de hoeveelheid per persoon zo gering dat ik me daar persoonlijk nooit zo druk om maak…Het recept voor de saus vind je in deze blog met het recept voor garnalencocktail.
Zoete chilisaus
Ik vind zoete chilisaus eigenlijk overal wel lekker bij smaken. Bij een tosti, bij een loempia, bij nasi of bami, bij vlees. En zelf zoete chilisaus maken is ook nog eens superleuk om te doen!
Warme sauzen voor bij de bbq
Pindasaus
Geen sateetje zonder pindasaus! En de allerlekkerste maak je natuurlijk zelf. Houd warm op een theelichtje of rechaud.
Champignonroomsaus
Deze champignonroomsaus is één van de best bezochte recepten van mijn blog. Het is dan ook een hele lekkere saus. Tipje: maak vantevoren en houd warm in een thermosfles!
Peperroomsaus
Heerlijk op een biefstuk of entrecote, deze peperroomsaus. Ook deze saus houd je eenvoudig warm in een thermosfles.
Portsaus
Erg lekker bij een varkenshaasje, deze saus gemaakt van rode port.
Smeersels en dips
Als je nog op zoek bent naar lekkere smeersels en dips, check dan vooral dit artikel met acht recepten!
Barbecue schoonmaken
HG heeft producten waarmee het schoonmaken van die BBQ een fluitje van een cent wordt. Iets wat blijkbaar door Nederlanders erg gewaardeerd wordt, ze blijken erg zuinig op hun barbecue. Na gebruik poetsen ze hun barbecue zo snel mogelijk schoon. De helft geeft zelfs aan dit direct te doen na gebruik, nog eens een derde de dag erna. De meesten doen dit wel met alleen een simpel sopje. Hiermee zijn wij het meest schoon in vergelijking met andere West-Europese landen, de Engelsen zijn het minst zuinig op hun barbecue. Dit blijkt uit onderzoek naar barbecuegewoontes in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland van fabrikant van specialistische schoonmaakmiddelen HG.