Zelf mayonaise maken is eigenlijk heel erg simpel. Wanneer je tenminste de staafmixer methode gebruikt. Het grote voordeel? Je kunt er allerlei smaakjes aan toevoegen. Zoals bij deze dragonmayonaise.
Dragonmayonaise of -dressing
De basis van mayonaise is ei, olie en iets zuurs als citroensap of azijn. De mayonaise kun je vervolgens op smaak brengen met peper en zout en met smaakmakers. Ik ben dol op dragon, bearnaisesaus is niet voor niets mijn favoriete saus. Een eenvoudiger versie van deze saus (en tevens een koude variant) is dragonmayonaise.
Dragonmayonaise is heerlijk over een goed stuk vlees. Of – wanneer je ‘m wat dunner maakt – als dressing voor een salade (zoals mijn favoriete cobb salade). Maak ook eens deze honing-mosterd dressing.
Dragon
Dragon heeft een anijsachtige smaak en wordt veelvuldig gebruikt in de Franse keuken. Gebruik voor deze mayonaise verse dragon, dat komt de smaak echt ten goede. Wanneer je een dragonplantje koopt kun je daar (ook gewoon binnen in de keuken) maanden plezier van hebben! Ik at de dragonmayonaise onlangs op een broodje met rucola en reepjes gebakken biefstuk. Zalig!
Dragonmayonaise maken
Dragonmayonaise
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 ei
- 2 dl zonnebloemolie
- 1 eetlepel citroensap
- 4 takjes dragon
Aan de slag!
- Het is heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bewaar je normaal gesproken je eieren in de koelkast? Haal het ei er dan ruim tevoren er uit.
- Ris de blaadjes van de takjes dragon.
- Doe het ei, 1 dl. zonnebloemolie, en citroensap in een hoge smalle kom en zet de staafmixer erin. Je ziet al snel dat het ei en de olie begint te ‘emulgeren’. Je hebt mayonaise! Trek de staafmixer langzaam omhoog en mix tot alle olie vermengd is.
- Voeg extra olie toe om de mayonaise dikker te maken. Voeg 0,5 toe voor een dressing en voeg 1 dl toe voor een dikkere mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng er tot slot de dragonblaadjes door met de staafmixer.
- Bewaar in een schoon (weck)potje in de koelkast.