Pindasaus eten we hier in huis niet zo heel erg vaak. Wel altijd bij de nasi of bami, en heel soms bij een stukje vlees of patat. Maar eigenlijk vond ik de pindasaus die ik de winkel koop nooit echt lekker en vrijwel altijd zo zoet! Een vergelijking van etiketten van de meest bekende merken pindasaus (Remia, Wijko, Conimex) laat ook zien dat suiker al als 3e ingrediënt op alle verpakkingen staat (naast pinda’s en water….). En het viel mij ook op hoe ontzettend veel toevoegingen er nog in zo’n potje pindasaus zaten. Het is dus de hoogste tijd voor homemade pindasaus!
Homemade het allerlekkerst!
Het gekke is, sommige dingen koop ik al jaren in een potje (denk mayo, pindakaas of pindasaus dus), zonder er eigenlijk bij na te denken dat ik dat dus ook gewoon zelf kan maken. En dan helemaal naar eigen smaak en wens! Aangezien wij wel van een beetje pittig houden ging er dus wat sambal bij. En suiker, dat zit er helemaal niet in! Om het helemaal ‘echt’ te maken gebruikte ik de pindakaas die ik onlangs zelf maakte. 100% homemade dus! Natuurlijk kun je ook pindakaas uit een potje gebruiken. Ik gebruik dan het liefst pindakaas met stukjes pinda.
Pindasaus naar smaak!
Het resultaat is echt een fantastisch lekkere en smaakvolle pindasaus. En je kunt naar eigen smaak variëren met dit recept. Door bijvoorbeeld de kokoksmelk te vervangen door gewone melk of door extra sambal toe te voegen. Of toch suiker toe te voegen, gewoon omdat jij dat lekker vind!
Homemade pindasaus
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 2 dl. kokosmelk
- 4 volle eetlepels pindakaas (zelfgemaakt of met stukjes noot)
- 2 eetlepels ketjap
- 2 theelepels sambal
- Klein uitje
- (rijst)olie
- 1 teentje knoflook
- 2 cm verse gemberwortel
- 1 theelepel djinten (komijnzaad)
Snipper het uitje en de knoflook zo fijn mogelijk. Doe een beetje olie in een pannetje en fruit de ui en knoflook even kort aan. Schil de gember en rasp fijn boven de pan. Doe de kokosmelk en de pindakaas in de pan en roer alles goed door. Als de saus bijna kookt voeg je de djinten, ketjap en sambal toe.
Houd aan tafel je saus warm met deze leuke schotelwarmer:
Ik ben echt dol op pindasaus! Met kip, nasi, stokbrood, frietjes, geweldig! Heel lekker recept 😀
Ik krijg helaas migraine van pinda’s. Heel erg jammer, want ik ben dol op pindasaus. Wat trouwens wel grappig is, want ik houd niet van pinda’s.
Oh dat is vervelend zeg. Zou je ook geen ‘pindasaus’ kunnen maken van bijvoorbeeld cashewnoten? Of heb je daar ook last van?
Lekker, ik gebruik tot mijn schande altijd een kant en klaar potje pindasaus… Dus dit ga ik zeker onthouden 🙂
Geen schande hoor, doe ik ook regelmatig 😉
Heerlijk dit! Ik krijg er trek in! Ik maak altijd pesto zelf. Sinds ik dat ooit één keer heb gedaan ben ik om. Het is zo super makkelijk en er zit geen troep in. Je kunt heel veel dingen thuis zelf maken, voorlopig, door tijdgebrek, blijft het even bij de Pesto maar hopelijk kan ik in de toekomst mijn repertoire verder uitbreiden, en dan zal zeker dit recept proberen. -x-
Zelf pesto maken is zeker leuk, en vele malen lekkerder dan uit een potje. Ik vind het ook altijd leuk om te variëren met de kruiden en de noten, bijvoorbeeld pesto van koriander en walnoten.