Het is weer bbq-seizoen! En bij barbecueën horen naast veel vlees, stokbrood en salades natuurlijk ook lekkere sausjes. Uit een flesje van Calvé of – vele malen lekkerder – zelfgemaakt! En dat is helemaal niet zo moeilijk! Zoals deze heerlijke verse remouladesaus.
Mayonaise als basis voor sausjes
De basis van veel sausjes is mayonaise. Deze basis kun je vaak wat lichter en frisser maken door een combi te maken van mayonaise en Griekse yoghurt of crème fraiche. Maak niet de fout om frietsaus te gebruiken, dat is vaak zoet en gewoon echt niet lekker in een saus.
Een makkelijke knoflooksaus of aioli maken? Een of twee teentjes verse knoflook toevoegen en wat zout en peper toevoegen en je bent klaar!
Voeg op 4 eetlepels mayo 2 eetlepels ketchup, 2 eetlepels whiskey en een eetlepel citroensap toe en je hebt een heerlijk whiskey (of cocktail-) saus!
Of roer wat kerriepoeder, ananassap en fijngehakte stukjes ananas door elkaar voor een lekkere frisse kerrie-ananas saus voor bij de kip!
Remouladesaus
Een van de lekkerste sauzen in de zomer vind ik remouladesaus, een saus uit de Franse keuken. Fris en romig tegelijk! Traditioneel geserveerd bij gebakken vis, maar natuurlijk ook heerlijk op vis van de barbecue. En niet te versmaden bij een portie friet of gebakken aardappelen! Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor een flinke pot saus. Je eet er je vingers bij op zo lekker!
Remouladesaus
Ingrediënten
- 100 ml mayonaise
- 100 ml Griekse yoghurt
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
- 1 sjalotje
- 1 theelepel mosterd
- 4 cocktail augurkjes
Aan de slag!
- Snijd de kappertjes, sjalotje en augurken zo fijn mogelijk.
- Meng alle ingrediënten in een schaal en breng op smaak met zout en peper.
- Laat bij voorkeur (afgedekt met folie) nog een paar uurtjes staan in de koelkast zodat alle smaken lekker kunnen intrekken!
Oh lekker zeg!! Deze heb ik nog nooit zelf gemaakt. Ik maak graag kerriesaus zelf 🙂