En weer kan ik een receptje wegstrepen van mijn foodbucketlist. Het gaat lekker! Zelf mosterd maken stond al een poosje op de planning. En als je beseft hoe makkelijk is vraag je je eigenlijk af waarom het zo lang heeft geduurd.
Zelf maken
Sommige dingen zijn eenvoudiger om te kopen en smaken gewoon prima uit een potje of fles. Zoals bijvoorbeeld mayonaise, ketchup of mosterd. Maar zelf maken geeft voldoening, geeft inzicht in wat er allemaal bij komt kijken én geeft je de kans te variëren en zo het recept helemaal eigen te maken.
Gele mosterdzaad
Voor de mosterd gebruikte ik gele mosterdzaad van Van Beekum specerijen. Makkelijk online te bestellen!
De mosterd maak je vervolgens helemaal custom made. Iets meer pit erin? Voeg wat cayennepeper toe. Honingmosterd? Schep er 1 a 2 eetlepels honing door. Of combineer eens gele en bruine mosterdzaad en maal dit tot een grove mosterd. De kurkuma kun je dan weglaten.
Zelf mosterd maken
Zelf mosterd maken
Ingrediënten
- 50 gram mosterdzaad geel
- 100 ml witte wijnazijn
- 0,5 theelepel kurkuma
- 0,5 eetlepel honing
Aan de slag!
- Doe het mosterdzaad samen met de azijn in een weckpot of jampot en laat dit tenminste 12 uur staan. Langer mag altijd. Bijna alle azijn is nu door de zaadjes opgenomen.
- Doe het mengsel in de keukenmachine of blender en maal zo grof of fijn als je zelf lekker vindt (tussen de 5-10 minuten).
- Voeg de honing toe. Voor een mooie gele kleur voeg je de kurkuma toe. Maal nog even goed door. Vind je de mosterd te dik, dan kun je eventueel nog 1 a 2 lepels water toevoegen. Wil je de mosterd zoeter? Voeg dan meer honing toe.
- Mosterd moet altijd nog even ‘rijpen’. Wacht daarom tenminste een dag of 3 met proeven, dan pas heeft de smaak zich ontwikkeld en kun je genieten van je zelfgemaakte mosterd. Lekker bij een bitterbal of stukje oude kaas!
- Doe in een mooi (weck)potje en klaar! De mosterd is minstens een jaar houdbaar in de koelkast.
Notities
Op de een of andere manier zou me dat geloof ik heel veel zelfvoldoening geven. Zelf mosterd maken. Dus dank voor de tip!
Haha, dat had ik dus ook. Volgende keer koop ik waarschijnlijk weer een potje, maar het blijft leuk om alles een keer zelf te maken!
Heb het Yvette van Boven een keer zien maken en dat zag er zo makkelijk uit. Jouw recept bewijst dat ook maar weer, lijkt me leuk om te maken!
Yvette rules!
hoe krijg ik mosterd dikker
Bij mij wordt het meestal eerder te dik? Ik denk door dan minder azijn toe te voegen.