Hier in huis gaat er regelmatig een fles zoete chilisaus doorheen. Ik ben er dol op! Vooral heerlijk bij snacks als kaassticks of bij een tosti. Omdat mijn peperplant het zo goed deed en ik met een lading pepers kwam te zitten besloot ik dit keer eens zelf zoete chilisaus te maken.
Spicy
Ik heb dus op het balkon een plant met kleine gele pepertjes, die behoorlijk heet zijn! Ze beginnen groen en worden dan langzaam aan geel. Voor deze zoete chilisaus gebruikte ik een mix van rode chilipepers en deze kleine pittige rakkers. Het is dan ook een behoorlijk spicy zoete chilisaus geworden. Me like!
Pepers
Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke pepers je gebruikt. Maak een mix van bijvoorbeeld rode pepers en jalapeno’s, die een stuk minder heet zijn. Of gebruik alleen rode pepers.
Steriliseren
Spoel de pot of fles waarin je de chilisaus wilt doen goed om met kokend water (b.v. uit de waterkoker) en laat omgekeerd op een schonen theedoek opdrogen. Je chilisaus blijft zo – ongeopend – minstens een maand houdbaar in de koelkast. Maar waarschijnlijk is de fles zo op!
Zoete chilisaus maken
Wat heb je nodig (ca. 350 ml.)
Ingrediënten
- 75 gram pepers
- 2 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- ½ theelepel zout
- 200 gram tomatenpulp (half blik)
- 175 ml azijn
- 250 gram suiker
Verder nodig: blender of keukenmachine, glazen pot of fles
Snijd de steeltjes van de pepers en snijd ze in grove plakjes. Pel de knoflook en snijd grof. Schil de gember en snijd in plakjes. Doe alles in de blender of keukenmachine, voeg het zout toe en pureer tot een pasta.
Doe de tomatenpulp, azijn, suiker en de peperpasta in een pan en breng aan de kook. Laat op een laag vuur ca. 1,5 uur inkoken. Doe de saus in een pot of fles en sluit af. Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast.