Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: aioli of knoflooksaus
Knoflooksaus met 60 ingredienten…
In aflevering 9 van nutteloze pakjes en zakjes heb je al het kunnen zien: een lezer van mijn blog stuurde mij een foto van een verpakking knoflooksaus toe. Tot haar en mijn grote schrik bestaat dit eenvoudige bakje knoflooksaus uit maar liefst 60 (!) ingrediënten bestaat. Zestig! Terwijl mijn eigen homemade knoflooksaus alleen mayo, wat crème fraiche en…knoflook bevat. Maar ja, die is dan ook niet tot 4 maanden houdbaar…..
Aioli of knoflooksaus
Aioli is van oorsprong een Catalaanse saus – een samentrekking van ajo (knoflook) en oli (olie). In de originele versie wordt alleen knoflook en olie gebruikt. De echte Cataanse aioli is dan ook redelijk vloeibaar en semi-transparant. In de Franse versie wordt ook nog eierdooier toegevoegd waardoor het meer een soort mayonaise wordt. Dit is ook de aioli zoals wij die meestal kennen. En ook wel knoflooksaus noemen, al wordt daar vaak ook nog eens extra ingrediënten als yoghurt, suiker en peterselie aan toegevoegd.
Ik gebruik in mijn versie kant-en-klare mayonaise (De Zaanse, wat mij betreft de allerlekkerste) maar je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken! Ik maak de saus wat frisser door de mayonaise deels te vervangen door crème fraiche.
Homemade aioli of knoflooksaus
Aioli of knoflooksaus
Ingrediënten
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels creme fraiche
- 2 teentjes knoflook
- versgemalen zwarte peper
Aan de slag!
- Meng de mayonaise met de creme fraiche en roer goed door. Pers de teentjes knoflook uit en roer door het mayo-mengsel. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
- Zet nog een half uurtje in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken.
Bron foto: Shutterstock
Wat je zelf maakt maak je beter!
Heb een soortgelijk recept en nu ik jouw artikel zo lees moet ik zeker dat van die zelfgemaakte mayo er nog bijzetten want ik kan me voorstellen dat er in sommige mayo’s ook wel één en ander zit!
https://www.sixpacks.be/food/zelf-looksaus-maken/
Helemaal gelijk heb je, zelfgemaakt wint het altijd 🙂
Wat fijn dat je dit deelt!
Graag gedaan 🙂
Wat een mooie foto! Jij bent ook echt beter geworden in fotografie. Leuk om te zien!
Krijg ik een keer een complimentje voor een foto, is het er een van Shutterstock. Oeps..
Super slim en lekker om eens zelf te maken! Wat een mooie foto’s, ik krijg meteen zin om de saus te gaan maken. Thanks voor de post!
Groetjes,
Mariska van Mylocals
Ah, echt het allerlekkerste zo zelf gemaakt. Heerlijk bij hapjes op een mooie borrelplank met vrienden erbij. En natuurlijk een lekker wijntje erbij.