Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de rubriek Zonder pakjes en zakjes: Perzische tzatziki
Wat zit er eigenlijk allemaal in?
Heerlijk als bijgerecht bij de bbq, zo’n frisse tzatziki saus of salade. Overal te koop, zoals bijvoorbeeld deze, van AH. Even de verpakking checken om te kijken wat er allemaal in zit:
Ingrediënten: 26% volle yoghurt, 24% komkommer, raapolie, water, suiker, azijn, scharreleigeel, 1,5% knoflook, maïszetmeel, gemodificeerd maïszetmeel , zout, mosterdzaad, melkeiwit, verdikkingsmiddel (guarpitmeel), conserveermiddel (E202, E211), dille, voedingszuur (melkzuur, citroenzuur), peper, vezel (citroen-,tarwe-), natuurlijk aroma.
Best veel ingrediënten voor een salade die toch voornamelijk uit yoghurt en komkommer dient te bestaan. En wat ik ook gek vind: 26% yoghurt + 24 % komkommer maakt dus een basis van 50% waar dus voor de overige helft behoorlijk overbodige ingrediënten in zitten. Natuurlijk, er hoort wat knoflook, olijfolie en zout en peper in. Maar dat is het dan ook wel. Wederom: gewoon zelfmaken dus.
Water
Heel belangrijk voor een lekkere tzatziki: zorg dat je voldoende vocht uit de komkommer haalt. Je kunt ook de zaadlijsten verwijderen, ik doe dat eigenlijk nooit. Je kunt met tzatziki ook variëren. Ik at ooit bij een kookcursus een Perzische variant met verse munt, rozijnen en walnoten. Sindsdien maak ik het altijd zo klaar. Niet helemaal hetzelfde als de Griekse tzatziki dus, maar wel heel lekker!
Perzische tzatziki
Wat heb je nodig:
- 1 komkommer
- bakje griekse of turkse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- paar blaadjes verse munt
- handje rozijnen
- handje walnoten
- peper en zout
Rasp de komkommer fijn, ik laat de schil er altijd gewoon aan zitten maar je kunt ‘m natuurlijk ook eerst schillen. Bestrooi met zout en druk er in een vergiet zoveel mogelijk vocht uit. Meng met de yoghurt en en roer er een fijngeknepen teentje knoflook door. Snijd de munt in reepjes (oprollen en snijden gaat het handigst!) en roer door de yoghurt. Breek de walnoten in stukjes en roer ze, met de rozijnen, door de tzatziki. Breng verder op smaak met zout en peper.
Ohhh dit klinkt lekker! Wat een overbodige zooi zit er toch vaak in he, zelf maken is gewoon ook nog veel lekkerder! Ik ga jou recept zeker uitproberen!
Ik ben dol op de keuken van het Midden Oosten. Deze Perzische tzatziki ken ik nog niet, maar dit lijkt me een succesrecept. Ik ga ‘m binnenkort proberen