Een heerlijk borrelhapje of voorgerecht, deze bruschetta met verse vijgen en geitenkaas. Met wat honing erbij een haast klassieke smaakcombinatie die bijna iedereen wel lekker vindt. De perfecte snack voor het aankomende zomerweekend dus!
Verse vijgen
Verse vijgen zijn een echte delicatesse. Zo ontzettend lekker en perfect te combineren met bijvoorbeeld kaas, ham en yoghurt. Ook warm (bij bijvoorbeeld wild) doen vijgen het erg goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pizza met vijgen, ham en noten?
Vijgen worden geïmporteerd uit o.a. Italië, Griekenland en Turkije en zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Een verse vijg heeft een dunne – eetbare – schil en is erg kwetsbaar. Vijgen met een stugge schil zijn niet meer zo vers en minder lekker.
Bruschetta
De traditionele bruschetta bestaat uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper. Meestal wordt de ciabatta vervolgens belegd met tomaat. Maar feitelijk kun je allerlei lekkers klaarmaken op een sneetje geroosterde ciabatta!
Het woord bruschetta komt van het latijnse woord bruscare dat roosteren op kolen betekent.
Voorgerecht of (borrelsnack)
Serveer de bruschetta als voorgerecht met een lekker glas Sancerre Sauvignon Blanc. Of een andere frisse witte wijn. Ook doet een bruschetta het prima op de borrelplank!
Bruschetta met verse vijgen en geitenkaas
Wat heb je nodig (4 personen)
- 1 teentje knoflook
- 2 grote verse vijgen
- 8 plakken ciabatta
- 200 gram zachte geitenkaas
- honing
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op grillstand.
Snijd de vijgen in vieren.
Halveer het teentje knoflook en wrijf hiermee de sneetjes ciabatta in. Besprenkel met een beetje olijfolie en rooster de plakken ciabatta aan beide kanten onder de hete grill.
Leg op elke plak ciabatta wat geitenkaas en een kwart vijg. Druppel er tot slot nog wat honing over.