Camembert uit de oven is één van de lekkerste borrelhap/voorgerechtjes die ik ken, en bovendien ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Je blijft ervan eten! Heerlijk met brood of nog beter: gekarameliseerde appel!
Borrelhap
Wanneer je de camembert als borrelhap serveert, reken dan ongeveer op één kaasje per vier personen. Naast brood is het ook lekker om rauwkost of – heel verrassend – warme gekarameliseerde appel te dippen in de warme, gesmolten camembert. Had ik al gezegd dat je ervan blijft eten? De camembert maakte ik al vaker. Voor de gekarameliseerde appel heb ik me laten inspireren door Mascha Lammes, uit haar laatste kookboek ‘Met mes en stokjes’. De appel maak je eenvoudig klaar in de koekenpan, terwijl de camembert in de oven staat. Fan van warme kaas? Probeer dan ook eens deze brie brûlée!
Camembert uit de oven
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 camembert in spanen doosje
- 1 teentje knoflook
- Takje rozemarijn en/of oregano
- 2 eetlepels honing
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de camembert uit het plastic en doe terug in het spanen bakje (het eventuele rood-wit geblokte papiertje kun je laten zitten). Kerf de camembert kruislings in met een scherp mes in een ruitpatroon. Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes en steek deze in de sneden, net als de plukjes rozemarijn en/of oregano. Bedruip met de honing en zet 20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Serveer met sneetjes ciabatta of stokbrood, worteltjes of komkommer of heel lekker, met gekarameliseerde appel:
Ingrediënten
- 1 of 2 appels
- Klont boter
- 1 eetlepel honing
Schil de appel eventueel (hoeft niet). Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Smelt de boter in een koekenpannetje, voeg de appel en de honing toe en laat op een laag vuur in ca. 10 minuten zacht worden en karameliseren. Serveer met (kaas)fondue prikkers.