Zin in een lekker, voedzaam en toch ook redelijk gezond tussendoortje? Maak dan eens deze dadel havermout repen. Ik heb er meestal wel een paar in de koelkast liggen, vind ze heerlijk!
Medjoul dadels
Ik koop altijd grote medjoul dadels. Deze zijn heerlijk zacht en volzoet en van nature rijk aan vezels en een bron van kalium. Onthoud wel: dadels bevatten, net als alle andere fruitsoorten, fructose, ofwel fruitsuiker. En voor je lichaam zijn alle soorten suiker gelijk. Eet er dus niet teveel van als jouw doel is om af te vallen! Maak ook eens deze frambozen bliss balls met dadels!
Noten
Ook noten zijn, mits met mate en ongebrand en ongezouten, super gezond voor je. Een handje ongezouten noten per dag, dat is 25 gram voor een volwassene, verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en onverzadigd vet (bron: voedingscenrum.nl). Je kunt in deze repen naar hartelust variëren met de noten die je gebruikt.
Vetvrij papier en siliconen vorm
Koop vetvrij papier met leuke prints, hierin kun je de dadelrepen gemakkelijk inpakken, bewaren en meenemen! Om de repen te vormen gebruikte ik een siliconen vorm. Maar je kunt desgewenst ook de reepvorm met de hand maken of een plak uitrollen tussen twee vellen bakpapier en deze later in repen snijden.
Dadel havermout repen

Wat heb je nodig:
- Keukenmachine of blender
- Siliconen 'reep' vorm
Ingredients
- 200 gram medjoul dadels zonder pit
- 2 eetlepels havermout
- 2 eetlepels noten walnoten, pistache, pecan etc.
- 2 eetlepels geraspte kokos optioneel
- 1 eetlepel gedroogde cranberries of rozijnen optioneel
Aan de slag!
- Verwijder de pitten uit de dadels.
- Maal ze fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de noten en havermout toe en maal verder fijn.
- Eindig eventueel met de geraspte kokos en of gedroogd fruit als rozijnen of cranberries.
- Maak balletjes en druk deze in de reep vorm. Leg de vorm een uur in de vriezer.
- Haal de repen daarna uit de vorm en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Ik wikkel ze meestal nog in vetvrij papier.