Mijn zoon Bodhi (18) zit op de International Hotel and Management School. Met een heel divers vakkenpakket, waaronder ook koken en serveren. Voor zijn kookexamen afgelopen juni moest hij o.a. zelf mayonaise en gefrituurde uienringen in bierbeslag maken. Natuurlijk oefenden we dat ook nog even thuis. Het heerlijke recept deel ik graag met jullie!
Bierbeslag
Door het bier in het beslag wordt deze lekker luchtig en krijg je dus een super krokant en lekker laagje rondom de uienring. Echt een heerlijke snack die het goed doet op de borrelplank!
Je kunt voor dit recept een frituurpan gebruiken of een laagje zonnebloemolie in een grote wokpan verhitten. Wil je weten of de olie heet genoeg is? Houd dan de steel van een houten pollepel in de olie. Verschijnen er belletjes rondom? Dan mogen de uien erin! Vergeet ook niet de afzuigkap recirculatie aan te zetten! Zo blijft niet alleen de lucht nog uren in de keuken hangen maar blijft je omgeving ook schoner en gezonder!
Frituur niet teveel uien tegelijk en laat ze goed uitlekken op een stuk keukenpapier. Het door het beslag halen en in en uit de pan doen gaat het handigst met twee vorken.
Grote uien
Des te groter de ui, des te beter. Je snijdt ca. 1 centimeter dikke ringen van de ui en duwt ze dan uit elkaar. Je gebruikt dan vooral eigenlijk de buitenste grote ringen. De rest snijd je lekker fijn en vind vast een goede bestemming. Want begint bijna ieder lekker recept niet met ‘snipper een ui en hak een teentje knoflook fijn’?
Gefrituurde uienringen
Gefrituurde uienringen
Wat heb je nodig:
- Wokpan of frituurpan
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 75 gram bloem
- 100 gram bruin bier
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- Zonnebloemolie voor in de wokpan
Aan de slag!
- Snij de ui in ringen van ca. 1 cm dik.
- Maak een beslag van het bier, de bloem en de eierdooier. Voeg er de peterselie aan toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de frituurpan tot 180 graden of verhit een laagje olie in een wokpan.
- Haal de uienringen één voor één door het beslag. Laat goed uitlekken en bak ze in kleine porties (3-4 stuks) in ca. 2-3 minuten per kant bruin. Keer halverwege.
- Laat de uienringen even uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Bestrooi met zout en serveer warm.