Voor de high tea die ik organiseerde voor mijn 50e verjaardag was ik nog op zoek naar een lekker hartig en kleurrijk receptje. Ik had nog een sinaasappel liggen en een peterselieplantje op mijn aanrecht staan. Nog even naar de markt voor een zakje gepelde gebrande pistachenootjes en het recept was geboren: geitenkaaslollies met pistachecrumble! Een heerlijk hapje!
Hartig
Voor een high tea ben ik altijd op zoek naar een ideale combi van zoet en hartig. Ik eet zelf namelijk het liefste hartig. En kleurrijk, want dat staat natuurlijk gezellig! Ook is een belangrijke voorwaarde dat de hapjes ‘bitesize’ zijn. Dan heb je immers geen bestek nodig!
Pistachecrumble
Voor het recept maakte ik een crumble van pistachenootjes, sinaasappelrasp en peterselie. Hierop kun je natuurlijk naar hartenlust varieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van pijnboompitjes en munt. Of cashewnootjes, citroenrasp en koriander, voor een Aziatische touch? Varieer dus in noot, kruid of andere toppings als sesamzaadjes. Ook kun je de honingvariant geitenkaasplakjes gebruiken voor net weer even een andere smaaksensatie.
Geitenkaasplakjes
Ik gebruikte van die handige zachte geitenkaasplakjes. Eentje per lolly voor een grote, of twee voor een kleinere geitenkaaslolly. Ik had nog lollystokjes liggen, maar je kun natuurlijk ook zoute pepselstokjes gebruiken. Zijner ook met pindakaas of kaasvulling, lekker!!
Geitenkaaslollies met pistachecrumble
Wat heb je nodig (12-24 stuks)
- Pakje geitenkaasplakjes (12 plakjes)
- Handje gebrande en gepelde pistachenootjes
- Rasp van een halve sinaasappel
- Paar takjes verse peterselie
- Beetje zout en peper
- Zoute (kaas)pepsels of lollystokjes
Verkruimel de pistachenootjes (ik doe dat meestal met een zware mok of met een vijzel. Rasp de sinaasappelschil en hak de peterselie zo fijn mogelijk. Doe alle ingrediënten op een bord en breng op smaak met zout en peper.
Draai bolletjes van de plakjes geitenkaas (1 of 2 per plakje). Rol door de pistachecrumble en steek op een lollystokje of (kaas)pepsel.