Deze gekarameliseerde uientaartjes zijn feitelijk mini hartige tarte tatins. Heerlijk met sjalotjes en geitenkaas! Een heerlijke borrelsnack of, zoals ik graag doe, een fantastische lunch! Eigenlijk heb ik, op de geitenkaas na, de rest van de ingrediënten ook altijd wel in huis. Dus snel maken deze heerlijke (en gemakkelijke!) hartige taartjes!
Tarte tatin
De bekendste versie van de tarte tatin is natuurlijk die met appel. Een taart die ondersteboven wordt gebakken. Dus eerst de vulling op de bakplaat en dan de bodem. De vulling (appeltjes of in dit geval de sjalotjes) gaat samen met de suiker of honing heerlijk karameliseren op de bakplaat. Over de herkomst van de tarte tatin (van de zusjes Tatin!) lees je natuurlijk op mijn blog in de geschiedenis van beroemde gerechten!
Altijd in huis
Zoals gezegd heb ik de meeste ingrediënten voor dit gerecht altijd in huis. Zoals bladerdeeg in de vriezer, omdat je er zo veel lekkers mee kunt maken. En natuurlijk ook de sjalotjes, honing, balsamico siroop en gedroogde tijm. Alleen de geitenkaas heb ik niet standaard in de koelkast liggen, maar is wel een heerlijke tegenhanger van de zoete ui op dit heerlijke hartige taartje.
Warm of koud
Je kunt de gekarameliseerde uientaartjes lauwwarm eten of koud. Ik vind ze koud het lekkerste omdat ze dan ook wat knapperiger worden. Handig dus om voor te bereiden voor de borrel! De smaak te pakken? Ik heb ook mini tarte tatins met tomaatjes op mijn blog staan.
Gekarameliseerde uientaartjes
Gekarameliseerde uientaartjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 2 plakjes bladerdeeg diepvries
- 4 sjalotjes
- 4 eetlepels honing
- 4 theelepels balsamicosiroop
- tijm gedroogd
- 2 schijfjes verse geitenkaas
- 1 ei
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontdooi de vellen bladerdeeg en halveer ze. Schil de sjalotjes en halveer ze in de lengte.2 plakjes bladerdeeg, 4 sjalotjes
- Bestrijk het bakpapier met een bakkwastje met de honing over een oppervlakte zo groot als een velletje gehalveerd bladerdeeg. Doe dit vier keer. Verdeel hier vervolgens de balsamico siroop en de tijm over.4 eetlepels honing, 4 theelepels balsamicosiroop, tijm
- Leg hierop de gehalveerde sjalotjes. Dek af met een velletje bladerdeeg.
- Druk de randen zo goed mogelijk aan met je vingers of een vork, zodat de taartjes goed gesloten zijn. Er zal altijd wat uitlekken maar dat geeft niet.
- Klop het ei los en bestrijk hiermee het bladerdeeg.1 ei
- Bak in 20 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen en draai om.
- Verdeel de geitenkaas en eventueel nog wat extra tijm over de taartjes.2 schijfjes verse geitenkaas