Door gastblogger Dieneke – Ondanks dat ik heel lang de kerstdagen niet echt leuk vond – ik vond het vooral dagen van veel moeten met veel te veel eten – ben ik nu helemaal om en geniet ik er volop van. Zeker de periode voor de kerst vind ik al een feest op zich. Waar zijn we met de kerstdagen? Het bedenken van het kerstmenu en wat trekken we aan. Zelfs de cadeautjes kopen vind ik leuk. Alle winkelstraten zien er zo gezellig uit met alle lichtjes en versiering. En we genieten van een heerlijke kerstborrel! Ik deel vandaag vier recepten voor hapjes voor de kerstborrel.
Hapjes voor de kerstborrel
Nu wordt er over het kerstmenu altijd heel veel gesproken en geschreven. Bijna iedere supermarkt heeft een magazine dat in deze periode ongeveer geheel gewijd is aan het kerstmenu. Heel handig maar wat vaak een beetje vergeten wordt zijn de hapjes bij de borrel vóór het kerstdiner. Want als we gasten uitnodigen voor het kerstdiner, is het wel zo gezellig om voordat we aan tafel gaan nog wat drinken. Meestal zetten we dan wat zoutjes en toastjes met salades en kaasjes op tafel of een borrelplank. Dat is lekker en makkelijk, want iedereen kan zelf pakken. Helaas eet je daar dan weer net te veel van zodat je eigenlijk net te vol zit voor dat heerlijke kerstdiner van 3 à 4 gangen.
Vier lichte hapjes
Dus dacht laten we dit jaar ook eens aan die borrelhapjes wat aandacht besteden. Hoe leuk staan mooie feestelijke hapjes bij binnenkomst op een tafel. Mooi welkom voor de visite. Daarbij is het ook heel fijn voor iedereen als er na een paar hapjes nog voldoende ruimte in je buik is voor het overheerlijke en met zorg gemaakte kerstdiner.
Dus hierbij een viertal borrelhapjes die makkelijk te maken zijn, er fantastisch uitzien en niet te vullend zijn. Nog op zoek naar lekkere recepten voor bijpassende wintercocktails?
Brie met gesuikerde cranberry’s & cranberry compote op een toastje
Gesuikerde cranberry’s zien er geweldig uit en zijn heel makkelijk te maken. Daarbij zijn ze makkelijk te bewaren en goed te gebruiken voor diverse gerechten.
Je hebt nodig:
- 100 ml water
- 75 gram suiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram verse cranberry’s
Breng het water met de gewone suiker aan de kook, totdat de suiker volledig is opgelost. Was de cranberry’s en doe deze in een ruime kom. Voeg hier de suikersiroop aan toe en laat het cranberry’s 2 tot 4 uur weken. Hoe langer de cranberry’s weken hoe zoeter ze worden.
Gooi dan de cranberry’s in een zeef zodat de suikersiroop er van af kan lekken. Doe de fijne kristalsuiker in schaal en rol de cranberry’s hier in delen doorheen. Leg ze daarna op bakpapier om te drogen. Daarna zijn ze klaar voor gebruik en smaken heerlijk.
De cranberry’s zien er dan heel feestelijk uit . Neem voor dit hapje een dun toastje, leg daar een dun plakje brie op. Vervolgens doe je er een klein beetje cranberry compote (zie het recept hieronder) op en daarop stuk of 3 cranberry’s
Kalkoenballetjes met pistachenootjes & mandarijn en cranberry compote
Deze kalkoenballetjes zijn door de mandarijn fris en lichter dan balletjes van rundergehakt.
Voor de balletjes (ong. 10 stuks) heb je nodig:
- 300 gram kippengehakt
- 100 gram kalkoenfilet
- 30 gram pistachenootjes
- Paar partjes mandarijn
Snij de kalkoenfilet in kleine blokjes en meng deze door het kippengehakt. Kruid het geheel met kipkruiden en wat peper & zout. Hak de pistachenootjes fijn en snij de partjes mandarijn klein. Doe deze bij het kippengehaktmengsel.
Draai dan kleine balletjes van het mengsel en bak ze bruin in de koekenpan.
Voor de cranberry compote heb je nodig:
- 100 gram verse cranberry’s
- Sap van 1 citroen
- 70 gram suiker
Doe de cranberry’s met de suiker in een pan en laat de cranberry’s poffen. Blus het af met het citroensap.
Serveer de balletjes met de cranberry compote.
Ananas-mozzarella bites
Door deze verse ananas-mozzarella bites aan rozemarijntakjes te serveren, krijgen de bites een heerlijk extra smaak. Daarbij ruik je heerlijk geur van de rozemarijn als je de bite van het takje af hapt.
- Verse rozemarijn takjes
- Verse ananas
- Balsamico siroop of crème
- Olijfolie
- 1 bakje mini mozzarellaballetjes
Snij de verse ananas in kleine blokjes. Bak de blokjes ananas in wat olijfolie en balsamico creme of siroop. Haal de blaadjes van de onderkant van de rozemarijn takjes af. Spies hier de mozzarella balletjes en ananasstukje aan.
Snowdadels
Deze dadels hebben een dun jasje van pure chocola en geraspte kokos. Hierdoor zien ze er feestelijk en winters uit. Daarnaast smaken ze heerlijk.
Voor de snowdadels heb je nodig.
- 1 bakje Medjoul dadels – het liefste zonder pit.
- 100 gram pure chocola
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 40 gram kokosrasp
Snij de dadels doormidden en verwijder de eventuele pit. De dadels kunnen ook heel gebruikt worden. Smelt, au bain-marie, de chocola en roer hier de zonnebloemolie door. Haal steeds 1 dadel door de chocola, laat de dadel even uitdruipen en rol deze dan door de kokosrasp. Leg de dadel dan op bakpapier om te drogen.
Ik wens jullie veel succes met de voorbereidingen van de hapjes voor de kerstborrel en het -diner en een smakelijke kerst. Geniet er van en tot volgend jaar.
Hmmm… de kokosdadels en brie-met-cranberry spreken me heel erg aan! En het is heel handig dat je deze gerechtjes grotendeels van tevoren kunt maken. Bedankt voor de tips!
Oh, die ananas-mozzarella bites lijken me heerlijk. Wat zien ze er ook feestelijk uit!! Ga ik zeker serveren met de feestdagen, leuk 😀