Echt zo’n recept dat al veels te lang op mijn to cook list stond: homemade garnalenkroketjes. Na mijn mislukte poging tot kaaskroketjes verdween dit plan weer even in de ijskast. Maar toen ik onlangs ergens lunchte met verrukkelijke Holtkamp garnalen bitterballen kreeg ik toch weer zin een poging te wagen. Gelukkig maar, ze zijn fantastisch geslaagd!
Eigenlijk is het geen eens zo moeilijk, garnalenkroketjes maken. Je hebt er alleen wat tijd en geduld voor nodig. Heb je eenmaal de smaak te pakken dan kun je ook een dubbele hoeveelheid maken en invriezen, zodat je altijd heerlijke homemade garnalenkroketjes in huis hebt voor lunch of snack. Net zo’n fan van garnalen als ik? Ik zette de 10 lekkerste recepten met garnalen voor je op een rij!
Homemade garnalenkroketjes
Wat heb je nodig (ca. 6 stuks):
- ½ ui
- 65 gram boter
- 50 g bloem
- 50 ml witte wijn
- 200 ml visbouillon
- 125 g Hollandse garnalen
- zout
- versgemalen peper
Om te paneren:
- 2 eieren
- bloem
- paneermeel of panko
Extra nodig:
olie om te frituren
Maak de visbouillon (ik gebruik een bouillonblokje, je kunt ook een potje fond gebruiken of natuurlijk zelf visbouillon maken). Laat afkoelen.
Pel en snipper de halve ui. Smelt de boter in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg in één keer de bloem al roerend toe en laat de bloem gaar worden. Blus af met de witte wijn en schenk de visbouillon hierbij. Roer dit tot een gladde dik gebonden saus. Laat deze 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Roer de garnalen door de saus en neem de pan van het vuur.
Schenk de ragout uit in een met koud water omgespoelde ruime ovenschaal en laat afkoelen en in minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Vorm van de stevige ragout met bebloemde handen kroketjes van circa 10 centimeter.
Klop de eieren los in een schaal en strooi bloem en paneermeel in twee aparte schalen. Haal de kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel. Doe dit met alle kroketjes. Je kunt dit proces nog een keer herhalen voor een extra dikke en knapperige paneerlaag, ik heb het zelf maar één keer gedaan. Leg de kroketjes nog een half uur in de vriezer. Ze worden dan wat steviger en wordt de kans dat ze stuk gaan in de olie kleiner.
Verhit de olie tot 180 °C in een (frituur)pan en bak de kroketjes in porties goudbruin en gaar in ca. 5 minuten.
Leuk om eens zelf garnalen kroketjes te maken, echt een traktatie altijd vind ik!
Ja he! Heerlijk om er altijd een paar in de vriezer te hebben liggen!
Ze zien er prachtig uit Anne-Marie! Dat ga ik absoluut ook eens proberen.
Dank je wel Esther! Was ook wel content met het resultaat. Volgende keer misschien nog wat meer garnaaltjes. Meer is altijd beter 🙂
Wat heerlijk. Ik onthoud dit even, want wil voor 5 december kleine hapjes klaar maken, daar past dit prima tussen!
Leuk, ben benieuwd hoe ze je smaken!