Ik ben gefascineerd door de butter boards die nu overal opduiken op TikTok. En tegelijkertijd gruwel ik ervan: want boter op een houten plank en dubbel dippen……. Daarom bedacht ik een 2.0 versie, en die is zoooooo goed: single size labneh en hummus board!
Butter board
Op TikTok komen vaak de meest bijzondere recepten voorbij. Wist je dat er zelfs al een TikTok kookboek is verschenen? Eén van de trends van de laatste tijd zijn de zogenaamde butter boards. Zachte boter, uitgesmeerd op een houten plank, voorzien van allerlei toppings. Om in te dopen met brood of toast. Nou vind ik zelf een houten plank niet echt hygiënisch genoeg om etenswaren op uit te smeren. Bovendien heb je – met het delen van zo’n butter board – kans op dubbel dippen. En hoewel Corona misschien voorbij is, ben ik daar alsnog geen fan van.
Single size labneh en hummus board
De houten plank verving ik door marmer, en ik maakte single size boards door kleine eenpersoons plankjes te maken. Je zou ook leistenen plankjes kunnen gebruiken. En in plaats van boter maakte ik een combinatie van labneh en hummus. Midden-oosters genieten dus! Zowel de hummus als labneh kun je zelf maken of kopen. Als je de labneh niet zelf wilt maken gebruik dan dikke volle Turkse yoghurt. Als toppings gebruikte ik o.a. zelfgemaakte dukkah, granaatappelpitjes (lekker fris) en koriander.
Dukkah
Dukkah is een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. De gebruikte ingrediënten verschillen nog wel eens, maar in vrijwel ieder recept vind je noten (meestal hazelnoten, maar ook amandelen en pistache), sesamzaad, komijn en korianderzaad terug. Maak je eigen dukkah mix en bewaar in een (weck)pot. Heerlijk op een broodje hummus, over labneh of om te dippen met brood en olijfolie.
Labneh en hummus board
Labneh en hummus board
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 200 gram hummus zelfgemaakt of gekocht
- 1/2 liter volle yoghurt
- dukkah zelfgemaakt of gekocht
- olijfolie
- granaatappelpitjes
- 1 eetlepel pistachenoten ongezouten en gepeld
- koriander fijngehakt
Aan de slag!
- Voor de labneh maak je een theedoek nat en legt die in een vergiet. Zet de vergiet op een kom en giet de yoghurt in de theedoek. Vouw voorzichtig dicht en laat ca. 6 uur uitlekken. Meng de dikke yoghurt die overblijft in de theedoek met een halve theelepel zout.
- Verdeel de hummus en labneh met een lepel in vlakken over de plankjes. Giet er voorzichtig wat goede olijfolie over.
- Bestrooi met dukkah, grofgehakte pistachenoten, koriander en granaatappelpitjes.
- Serveer met (Turks) brood.
Notities