Er zijn maar weinig dingen waar je me ’s nachts voor wakker kunt maken. Ik vind slapen gewoon lekker. Maar voor homemade kaaskoekjes spring ik direct uit mijn bed! Deze Parmezaanse kaaskoekjes met rozemarijn maak ik vaak en graag.
Hartige kaaskoekjes
Ik roep het wel vaker op mijn blog, ik ben van team hartig. Mij maak je blijer met een bitterbal dan een gebakje. Of nog liever: kaas. Ik ben een echte kaaskop. Zo uit het vuistje, of verwerkt in allerlei gerechten, van soufflé tot kaasfondue en kaaskoekjes. Kaaskoekjes kocht ik voorheen nog wel eens in de supermarkt. Maar maak je ze eenmaal zelf, dan weet je dat homemade echt zoveel lekkerder is!
Kaaskoekjes
Er staat al een recept voor heerlijke kaaskoekjes op mijn blog. Een eenvoudig recept waarop je heel goed kan variëren. De basis is eigenlijk 3 x 100 gram: boter, bloem en kaas. Ik gebruik meestal gewone Hollandse oude kaas. In deze variatie gebruikte ik echter vers geraspte Parmezaanse kaas en voegde ik verse rozemarijn toe. Een voltreffer! Maar varieer er vooral op los. Wat dacht je van geitenkaas en fenegriek? Of belegen kaas en stukjes olijf? Of zongedroogde tomaatjes en schapenkaas.
Borrel
Deze kaaskoekjes zijn heerlijk bij een glas wijn of als aperitiefje met een Aperol Spritz. En ze doen het ook goed op de borrelplank! Waarbij smaken ze eigenlijk niet?
Parmezaanse kaaskoekjes met rozemarijn
Wat heb je nodig (ca. 20 koekjes)
Ingrediënten
- 100 gram Parmezaanse kaas (bij voorkeur vers geraspt)
- 100 gram bloem
- 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn
Meng de bloem, roomboter en Parmezaanse kaas tot een samenhangend deeg. Vorm er een ‘worst’ van en wikkel in folie. Leg een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd plakjes van de worst en leg deze op het bakpapier. Bak in ca. 15 minuten goudbruin.
Heerlijk zo’n koekje. Ik ben ook een kaaskop hihi.
Ik maak ze met opzet niet zo vaak, want heb ze in een mum van tijd op!