Ik vind het heerlijk om voor de lunch of bij de borrel een variatie aan Aziatische snacks te serveren. Eerder schreef ik al over mijn favoriete snacks op het Aziatisch snack buffet of borrelplank. Deze rijstcrackers met zalm – bekend van TikTok – passen daar zeker goed bij!
Rijstcrackers voorbereiden
Het fijne van dit soort snacks is dat je e.e.a. prima kunt voorbereiden. De rijstcrackers bakte ik al eerder knapperig en ook de zalmblokjes met wasabi-mayo stond al kant-en-klaar in de koelkast. Op het moment van serveren kun je dan de crackers beleggen. Zo blijven ze lekker knapperig.
Aziatische lunch
Voor de lunch serveerde ik dit keer rijstcrackers met zalm, gyoza met garnalen en edamame boontjes. Om je vingers bij op te eten zo lekker en veel minder werk dan je zou denken. Gyoza kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Zo vanuit de diepvries zijn ze binnen een minuut of zes klaar. Dezelfde tijd die je nodig hebt om de edamame boontjes te koken (ook rechtstreeks uit de vriezer). Ik zorg dan ook dat ik altijd een voorraad in mijn vriezer heb liggen, zelfgemaakt of van de (Aziatische) supermarkt!
Rijstcrackers met zalm
Rijstcrackers met zalm
Wat heb je nodig:
- 1 Wokpan of diepe koekenpan
Ingrediënten
- 3 vellen rijstpapier
- 150 gram verse zalm
- 1 bakje wagame zeewiersalade
- 2 eetlepels Japanse kewpie mayonaise
- 1 cm wasabi
- zwarte sesamzaadjes
- zonnebloemolie
Aan de slag!
- Verhit in een pan ca. 1,5 cm zonnebloemolie.
- Knip een vel rijstpapier in vieren.
- Tip om te weten of de olie heet genoeg is: doe de achterkant van een houten lepel in de olie. Vormen zich bubbeltjes rond de steel dan is de olie heet genoeg.
- Bak nu één voor één de velletjes rijstpapier gaar. Dit gebeurt in enkele seconden! Neem uit de pan en laat uitlekken op een dubbel stuk keukenpapier.
- Snijd de zalm in kleine blokjes met een scherp mes. Meng de wasabi met de mayonaise en schep hier de zalmblokjes door. Beleg de rijstcrackers met een lepel zalmblokjes, bedek met wat wagame en bestrooi met sesamzaadjes.