Sinds ik tartelettes heb ontdekt bak ik me drie slagen in de rondte. Tot nu toe wel altijd zoet, zoals deze favoriete lemon meringue tartelettes. Maar omdat mijn voorkeur meestal toch uit gaat naar hartig, probeerde ik onlangs eens hartige tartelettes te maken. Eenvoudig met kant-en-klaar bladerdeeg. Het resultaat was zalig! Maken dus, deze tartelettes met de smaken van de herfst: gekarameliseerde ui en pijnboompitjes.
Tartelettes
Tartelettes zijn mini-taartjes, met een doorsnede van meestal zo’n 9 centimeter. Perfect formaat wat mij betreft. Voor een taartje, maar ook voor bijvoorbeeld een borrelsnack of lunch. Want dan neem je er gewoon twee. Of drie!
Zoet
Zoals gezegd maak ik graag tartelettes, maar wel meestal zoet. Kleine taartjes dus. Zoals die met mojitovulling of kokos-mango! De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar dat geldt natuurlijk ook voor hartige taartjes. Ik maak voor de zoete taartjes meestal een deeg met amandelmeel, voor de hartige versie gebruikte ik dit keer bladerdeeg.
Tartelettes met gekarameliseerde ui en pijnboompitjes
Wat heb je nodig (6 tartelettes)
- 1 rol koelversbladerdeeg
- 3 grote uien
- 25 gram boter
- 1 eetlepel honing
- Ca. 30 gram pijnboompitjes
- Zout/Zeezoutvlokken
Zes bakvormpjes van ca. 9 cm. doorsnede (bijvoorbeeld via Habitas)
Verhit de oven voor op 180 graden.
Steek met een ronde steker (glas of kookring) rondjes uit die ca. 1 cm groter zijn dan je taartvormpjes. Bekleed de vormpjes met het deeg en prik goed in met een vork.
Schil en snipper de ui. Smelt de boter in de pan en bak de uien op laag tot middelhoog vuur lichtbruin. Dit duurt wel zo’n 20 minuten, onder zeer regelmatig roeren! Voeg de honing en pijnboompitjes toe, breng op smaak met zout en bak nog zo’n 5 minuten mee.
Bak ondertussen de bladerdeegbodems 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en vul met het uienmengsel. Bak nog zo’n 7 minuten af. Bestrooi met wat zeezout vlokken.