Lahmacun is afgeleid uit het Arabische lahm bi `adjien wat vlees op deeg betekent. In veel landen is het echter meer bekend als Turkse pizza. En het is ook nog eens de lievelingslunch van Bodhi. Van de Turkse bakker welteverstaan. Toen ik voor de foodblogswap aan het rondneuzen was op de heerlijke blog van Foodie Marjan viel mijn oog dan ook direct op het recept om zelf Turkse pizza te maken!
Niet helemaal geslaagd
Dat werken met deeg hè, dat is dus helemaal mijn ding. Want hoe krijg je dat zo mooi rond en dun mogelijk? Mij lukt dat dus niet. Met als gevolg dat de Turkse pizza hier en daar te dik en bij lange na niet rond was. En Bodhi eerst een half uur de slappe lach kreeg toen ik hem mijn versie van de Turkse pizza serveerde. Maar die smaak, die was heerlijk! En dus gaan we het zeker vaker maken, alleen overweeg ik dan dunne tortilla bodems te gebruiken. Of toch nog gewoon te blijven oefenen….
Aan het recept van Marjan heb ik verder weinig veranderd. We hebben aan de topping alleen nog wat dunne plakjes ui toegevoegd. Begin overigens op tijd als je dit recept wilt maken. Het deeg moet namelijk zo’n 2 uur rusten. Het is ook wel handig als je met twee pannen tegelijk kunt werken, anders moet iedereen wel lang op z’n Turkse pizza wachten. En als iemand nog tips heeft om het deeg mooi rond en dun te krijgen: ik hoor het graag!
Turkse pizza
Wat heb je nodig (4 personen)
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel yoghurt
- eetlepel olijfolie
- drupje limoensap
- 100 ml water
Voor de vulling;
- 100 gram rundergehakt
- teentje knoflook, fijngesneden
- een kleine ui, fijngesneden
- 1 eetlepel olie
- 1 blikje tomatenpuree
Voor de topping:
- Knoflooksaus
- Geraspte kaas
- Sla
- Dunne plakjes ui (naar wens)
- Plakjes komkommer (naar wens)
- tomaat (naar wens)
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een beslagkom door elkaar met een lepel en kneed even kort door. Als het deeg teveel plakt kun je nog wat extra bloem toevoegen. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat het deeg op een rustige warme plaats 2 uur rusten.
Maak na 2 uur de vulling. Bak de fijngesneden ui en knoflook even aan en voeg het gehakt toe. Bak rul en voeg dan ook de tomatenpuree toe. Breng op smaak met zout en peper.
Maak van het deeg vier bolletjes en rol deze – op een met bloem bestoven ondergrond – zo dun mogelijk uit. Smeer een kwart van het gehaktmengsel uit op de pizzabodem. Zet twee (hapjes of koeken-)pannen op een laag tot middelhoog vuur en leg hierin de Turkse pizza. Bestrooi eventueel met geraspte kaas. Doe het deksel op de pan en bak de pizza in 5-10 minuten gaar. Houd goed in de gaten.
Beleg de Turkse pizza met sla, tomaat, ui en komkommer en natuurlijk knoflooksaus. Rol op. Eet smakelijk!
Wat lekker! Ben gek op Turkse pizza, lijkt me super leuk om een keer zelf te maken!
Het ziet er wel goddelijk uit.
Vind je? Vond het wel een behoorlijke mislukking hoor. Maar het gaat om de smaak hè. Altijd!
Die foto’s!!! Gorgeous! Ik ben gek op lahmacun! Misschien helpt dit? Ik heb maar random op Google gezocht voor je, ik weet niet of je hier iets aan hebt maar ik vond de beschrijving wel heel duidelijk. xxx
https://barabiku.nl/pizzadeeg-1/
Grappig, ik vond die foto’s dus zo fout he. Had het artikel bijna niet geplaatst. Maar ook mislukkingen horen bij het leven 🙂
In één woord: zalig!
Klinkt goed! We halen ze meestal, lekker snel! Maar het lijkt, op jet mooi dun en rond krijgen na, verder niet moeilijk.
Wij halen ze ook meestal hoor. Maar ik blijf oefenen 🙂