Bisque is een chique (of eigenlijk gewoon Frans) woord voor soep van schaaldieren. Je kunt bijvoorbeeld bisque maken van kreeft, garnalen of krab. Ik maakte een bisque van rivierkreeftjes. Een heerlijke en mooie amuse of voorgerecht voor het kerstdiner!
Wat is een bisque
Een bisque wordt nog wel eens verward met een bouillabaisse of vissoep maar is toch echt wat anders. Het is een bouillon getrokken van schaaldieren. Zero waste dus!
Rivierkreeftjes
Wist je dat rivierkreeftjes in Den Haag een ware plaag zijn? Ze brengen schade toe aan dammen en dijken en ook aan de ecologische kwaliteit van het water. Veel mensen vangen ze ook, gewoon uit de gracht of sloot. ik heb mijn rivierkreeftjes echter gewoon gekocht hoor, diepbevroren bij de groothandel (Makro)! Deze rivierkreeftjes zijn al gekookt maar nog niet gepeld. Informeer anders ook even bij je lokale vishandel. Als alternatief zou je ongepelde gekookte garnalen voor deze bisque kunnen gebruiken.
Bisque als amuse
Met dit recept maak je ongeveer 750 ml. bisque/soep. Voldoende voor mooie amuseglaasjes. Mijn glaasjes hadden een inhoud van ca. 175 ml. Wil je echt een groot soepbord serveren voor 4 personen verdubbel dan het recept. Serveer eventueel met een zelfgebakken soepstengel. Je kunt dit recept eenvoudig een dag eerder voorbereiden. Koel de soep dan snel terug (in een gootsteen met koud water) en bewaar afgedekt in de koelkast. Op de dag zelf warm je de soep op en serveer je die met de rivierkreeftjes en de room.
Bisque van rivierkreeftjes
Bisque van rivierkreeftjes
Wat heb je nodig:
- Keukenmachine of staafmixer
- Soeppan
- Pureestamper
Ingrediënten
- 500 gram gekookte, ongepelde rivierkreeftjes
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 100 ml witte wijn
- 1 bouillonblokje vis
- 1 scheutje cognac of calvados ca.30 ml
- 100 ml slagroom
- paprikapoeder optioneel
Aan de slag!
- Pel de rivierkreeftjes. Houd de gepelde kreeftjes apart voor de soep. Bewaar de koppen en schalen voor de bisque.
- Snijd de wortel, bleekselderij, sjalot en knoflook in grove stukken. Smelt de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de wortel, bleekselderij, sjalotjes en knoflook. Voeg de rivierkreeftjeskoppen en – schalen toe en stamp met een houten lepel of pureestamper de schalen wat fijner. Voeg de tomatenpuree toe en bak ongeveer 3 minuten.
- Blus af met de witte wijn. Voeg het bouillonblokje toe, en zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep minstens een uur zacht koken. Haal van het vuur en laat – indien mogelijk -nog een paar uur goed alle smaken intrekken.
- Giet de soep over door een grote zeef. Maal de groente en visschalen fijn in een keukenmachine of met de staafmixer (de pootjes krijg je niet fijngemalen, die zijn echt te hard).
- Duw de fijngemalen groente en visschalen door een zeef boven de bouillon en probeer met een pollepel zoveel mogelijk vocht eruit te drukken.
- Zet de pan weer op het vuur, breng de soep aan de kook en laat nog 15 minuten op hoog vuur inkoken. Voeg zout naar smaak en een scheutje cognac toe.
- Klop de slagroom lobbig. Verdeel de gepelde rivierkreeftjes over vier glaasjes, schenk er de soep over en in schep er wat lobbige room op. Bestrooi eventueel met wat paprikapoeder.
Echt een heerlijk recept, ik ga het zeker een keer maken! Dat er zo’n plaag is van rivierkreeftjes zeg, wist ik helemaal niet.
Hier in Gouda hebben we ook flink wat rivierkreeften lopen. Zo af en toe kom ik er eentje op straat tegen. Rare gewaarwording…
Het schijnt op sommige plekken echt een enorme plaag te zijn! Nog meer eten dus!