Wie zijn zomer- of wintervakantie graag doorbrengt in Oostenrijk, en dan vooral in Salzburgerland, heeft dit gerecht vast wel eens op de kaart zien staan: kaspressknödelsuppe. En wellicht ook weleens gegeten!
Kaspressknödelsuppe
De eerste plek die we bezoeken wanneer we weer in Oostenrijk zijn is de Hintersee. En bij de berghut op het terras bestel ik dan steevast kaspressknödelsuppe. Tja, ik ben toch een gewoontedier. Maar oh wat smaakt dat goed zo buiten in de berglucht: een heldere runderbouillon met daarin twee heerlijke knödels gevuld met bergkaas.
Altijd voorradig
Ik weet het niet zeker maar ik stel mij zo voor dat dit zo’n typisch berghut recept is omdat het ingrediënten bevat die eigenlijk altijd voorradig zijn: melk, eieren, bergkaas, ui en restjes brood van de vorige dag. Je kunt de kaspressknödel in plaats van in de soep ook gewoon als bijgerecht eten.
Bergkaas
Ik neem ook altijd stukken bergkaas mee uit Oostenrijk, die vries ik dan in. Als alternatief zou je bijvoorbeeld Emmentaler of Gruyere kunnen gebruiken. Informeer gerust bij een goede kaasboer. Als ik dit gerecht maak en die geuren ruik, ben ik gelijk weer terug in Oostenrijk. Troostvol heimwee voedsel!
Meer Oostenrijkse recepten zien?
Kaspressknödelsuppe
Wat heb je nodig (4 personen):
Ingrediënten
- 75 gram kaiserbroodjes (ca. 2 broodjes)
- 50 ml melk
- ½ ui
- 50 gram bergkaas
- 1 ei
- ½ eetlepel bloem
- Zout en peper
- Boter om in te bakken
- 1 liter runderbouillon (zelfgemaakt, uit pot of van een blokje)
- Bieslook om te garneren
Scheur of snijd de broodjes in zo klein mogelijke stukjes. Snijd de ui fijn en de kaas in kleine blokjes. Doe de melk bij het brood en voeg ook de kaas, ui, het ei en de bloem toe. Kneed alles goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper, en laat vervolgens zo’n 20 minuten rusten.
Draai met natte handen acht bolletjes van het deeg. Druk een beetje plat. Verwarm een klontje boter in een koekenpan en bak de knödels goudbruin (ca. 2 minuten per kant).
Verwarm de bouillon. Leg in iedere soepkom twee kaspressknödels en giet hier de bouillon over. Decoreer met bieslook. Guten appetit!