Omdat mijn gezin niet echt soep-eters zijn, maak ik het niet zo vaak. Nu ik meer vanuit huis werk en graag warm lunch, staat er toch weer wat vaker soep op het menu. Zoals soepa avgolemono, Griekse kippensoep met citroen en ei.
Soepa avgolemono
Soepa avgolemono is een klassieke kippensoep uit de traditionele Griekse keuken. Avgolemono is Grieks voor ei-citroen. De eieren en citroen zorgen dat de soep mooi bindt en geven de karakteristieke smaak. De soep wordt het hele jaar door gegeten, maar staat met Pasen echt op iedere tafel.
Snel afkoelen
Wanneer je soep meerdere dagen wilt eten, is het belangrijk deze snel terug te koelen. Nadat ik een kom soep voor mezelf heb ingeschonken zet ik de pan met de rest van de soep dan ook gelijk in een gootsteen vol met koud water. Nadat deze voldoende is afgekoeld gaat de pan soep afgedekt de koelkast in. Zo kan ik nog wel een dag of twee ervan genieten!
In het oorspronkelijke recept gaan twee citroenen. Mijn citroen was nogal groot dus ik hield het bij één. Vond de soep zo ook wel zuur genoeg.
Soepa Avgolemono – Griekse kippensoep met citroen en ei
Wat heb je nodig (ruim twee liter soep)
Ingrediënten
- 2 liter water of kippenbouillon
- Eventueel kippenbouillonblokje
- 4 kippenpoten/bouten
- 150 gram rijst
- 2 eieren
- 1 citroen
- Zout naar smaak
Breng twee liter water met een bouillonblokje of twee liter kant-en-klare kippenbouillon aan de kook. Voeg de kippenpoten of bouten toe en laat ca. 45 minuten koken. Schep eventueel schuim van de oppervlakte af. Verwijder de kip en voeg de rijst toe, kook in ca. 10 minuten gaar.
Trek het kippenvlees los en in stukjes (verwijder het vel) en doe de kip terug in de pan. Klop in een kom de eieren los en voeg hier de citroensap aan toe. Voeg een paar soeplepels hete bouillon aan het ei-citroenmengsel en klop goed door. Voeg het mengsel toe aan de soep en roer nog even goed door.